Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 17 feb 2012 16:23

Chevrolet Camaro – muskler och attityd

BERN. Många tycks tro att Chevrolet Camaro är en sportbil. De har fel, fel, fel.

Camaro är inget annat än muskler och attityd. Och ett efterlängtat rytande från svunna tider.

Bilen glider majestätiskt fram i 80 km/h på den släta asfalten. Cabben är nerfälld och solen gör sitt bästa för att hålla mig varm. V8:an morrar dovt under huven och varvar så lite att jag nästan kan räkna kolvslagen.

Här och nu, i maklig takt på en fin landsväg, är Chevrolet Camaro cabriolet en riktigt härlig upplevelse.

Sagan om Chevrolet Camaro började 1967. Bränslet var billigt och det var fortfarande politiskt korrekt att bygga stora och törstiga bensinmotorer. Modellnamnet har trots att tiden gått fått leva vidare och den senaste versionen kom 2009 och har nu släppts som cabriolet i Sverige.

Hjärtat i bilen är en V8 på 6,2 liter. Den levererar 432 hästkrafter och ett vrid på 569 Nm. Ägare med automatlåda får nöja sig med något mildare 405 hk och 556 Nm, men det räcker ändå och blir över.

Fantastiskt ljud

När jag tröttnar på att cruisa och trycker ner gaspedalen i mattan vaknar V8:an direkt. Motorn verkar älska att varvas och bilen pinnar i väg från 0–100 km/h på drygt fem sekunder. Kraften finns i hela registret och ljudet… ja, ljudet är så klart helt fantastiskt.

Nu är detta ingen sportbil, trots fin prestanda och en hård benknäckarattityd. Det är en amerikansk muskelbil, varken mer eller mindre. Visst, bilen är inte dålig på kurviga vägar, här har evolutionen uträttat en hel del sen tidigare modeller. Men när vägen börjar svänga och jag provocerar bilen lite så blir det tydligt att Camaron inte är skapad för detta. Framvagnen blir en smula nervös och protesterar ordentligt när jag ligger på lite.

Bakvagnen känns piggare, men ett hårt ställt anti-sladdsystem ser till att jag sparar på bakdäcken och aldrig får för roligt bakom ratten. Nu finns ju tack och lov en knapp för att stänga av den elektroniken...