Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 jun 2014 08:00

Cabriolet: 11 bra cab-köp till sommaren

Att köpa en bil med cabriolet är mer än att köpa bara en bil.

 

Att köpa en bil med cabriolet är att köpa en bil och en livsstil med inbyggt varumärke.

 

En bil utan tak är för många den ultimata frihetskänslan. Vinden i håret är på flera sätt en symbol för den fria människan med hela livet framför sig. Njutning och fart i ett enda hårt paket.

 

När vi tittar på bilar utan tak tycks många av våra vanliga parametrar vara satta ur spel. Det spelar inte så stor roll hur många hästkrafter motorn har och snacket om CO2-utsläpp knycklas ihop lika snabbt som cabrioleten fälls ihop i bagageutrymmet.

 

Flera av de stora biltillverkarna har i alla år satt en ära i att bygga riktigt snygga cabriolet-bilar. I dag är utbudet något mer begränsat och kanske är det resultatet av att tillverkarna hade lite pengar till utveckling under åren 2008-2010. Det är resultatet av de sinade kassorna då som vi ser i bilhallarna i dag.

 

Men det finns ändå ett väldigt bra utbud av snygga och häftiga carbiolet-bilar. Vi har satt samman en lista med 11 nya cabbfavoriter. Där ryms bilar för 170 000 till två miljoner kronor.

 

Kanske ryms sommarens cabbfavorit och din egen drömbil på listan. Och vill du inte köpa nytt så har vi en fräck lista med begagnade cabriolet-bilar här.

1. BMW 435i


Pris: från 545 000 kronor

Kommentar: BMW:s snygga 4-serie finns som cabriolet och bilen imponerande stort när vi testkörde den i Las Vegas tidigare i år. Med totalt 35 av 50 getingar utnämndes BMW:s snyggcabb till en av de allra bästa på marknaden. Allra mest imponerade den sexcylindriga motorn på tre liter och 306 hästkrafter. Men bilen var något karaktärslös - lite för perfekt. Vill du ha en häftigare variant så har BMW precis släppt M4 cabriolet där motorn levererar 431 hästkrafter.


2. Porsche 911 Targa 4S


Pris: från 1 191 000 kronor

Kommentar: Det finns kanske inte en mer klassisk cabriolet än Porsche 911 Targa. Här i en fyrhjulsdriven S-version med 400 hästkrafter. Bilen är mycket kompakt och fyrhjulsdriften gör att även en relativt ovan förare vågar utnyttja prestandan. Taket fälls bak i bagageutrymmet men lämnar kvar den klassiska Targa-bågen som särskiljer Targa från den vanliga 911 cabriolet. Vill du köra med vind i håret på vintern är det här det bästa valet.


3. Audi S3 cabriolet


Pris: från 385 000 kronor

Kommentar: Audi bygger flera riktigt snygga cabriolet-bilar och en personlig favorit är A5/S5. Men senast i raden är den här tvådörrarscabben med tygsuflett. Med 300 hästkrafter och finfina köregenskaper är det här också en väldigt potent sportbil. Du klarar 0-100 km/tim på endast 5,4 sekunder. Att fälla taket tar endast 17 sekunder och utan tak är det här en bil med enkla och raka linjer.


4. Fiat 500C


Pris: från 149 900 kronor

Kommentar: Bara att köpa en Fiat 500 är ett lite udda val. Och ett roligt val. Hela bilen får mig att bli glad. Med ett tygtak som kan rullas bakåt blir 500 ett ännu fräckare val - även om bilen kanske inte riktigt fungerar en kall svensk vinterdag. Men varför tänka på vintern nu när du kan ta den här bilen med din älskade på en fin utflykt på landsbygden. Bilen är fyrsitsig med okej utrymme i baksätet och att tygtaket ligger utanpå gör att bagageutrymmet inte påverkas. Roligaste valet på den här listan.


5. VW Beetle Cabriolet


Pris: från 221 900 kronor

Kommentar: Ni som brukar läsa mina biltester och listor vet att jag inte håller VW Beetle speciellt högt. För tvärtemot Fiat 500 så tycker jag inte att VW lyckats fullt ut med retro-bubblan. Men ska man köpa en Beetle kan man väl lila gärna ta det udda klivet fullt ut och köpa varianten med elektriskt styrd tygsuflett. Jag gillar detaljen med att sufletten lägger sig runt baksätet - det är snyggt och ger bilen en lyxigare karaktär.


6. Mercedes SLS AMG Roadster


Pris: från 2 100 000 kronor

Kommentar: Precis som Audi och BMW har Mercedes en hel rad snygga bilar med cabriolet. Som fjolårets nykomling E-klass cab. Men Mercedes-återförsäljaren går det förstås inte att gå runt SLS AMG Roadster. V8-motorn på 6,2 liter och 571 hästkrafter har en helt underbar sång och med taket nedfällt blir det beroendeframkallande. Jag har försökt men motorljudet bara måste få fritt spelrum och varje växling är en njutning som känns i hela kroppen. Värd varje krona.


7. Jaguar F-Type


Pris: från 979 900 kronor

Kommentar: Jaguars sportbilssuccé finns i flera varianter och med V6- eller V8-motorer. Vi väljer V8 S Convertible där V8-motorn på fem liter och 488 hästkrafter sjunger lika fint som SLS AMG-motorn. Det går heller inte att undgå de vackra linjerna där F-type är snygg såväl med som utan tak. Jag älskar snarkningarna vid växlingar som ger bilen karaktär och liv. Med taket nere så hör du motorn mer och det är ingen nackdel. Bra köregenskaper och ett - med tanke på prestandan - ett bra pris.


8. Nissan 370Z Roadster


Pris: från 424 600 kronor

Kommentar: Säg Nissan och sportbil och många tänker direkt på GT-R. Men en lite bortglömd pärla hos Nissan är 370Z. Designen är lite speciell men den tvåsitsiga roadstern bjuder på bra prestanda och bra komfort. V6-motorn är på 3,7 liter och ger 328 hästkrafter. Du kan välja både manuell och automatisk växellåda men jag skulle föredra automatlådan med paddlar på ratten. Motorn mullrar fint men prestandan är inte skrämmande. Inte heller prislappen.


9. Chevrolet Camaro


Pris: från 435 000 kronor

Kommentar: Amerikanska muskelbilar har kanske inte varit glödheta på bilmarknaden i Europa de senaste 10-20 åren. De har haft det svårt att konkurrera med tyska bilar som många gånger bjudit på bättre kvalitet och bättre prestanda. Men visst klingar Chevrolet Camaro lite extra. Motorn är på 6,2 liter och ger 432 hästkrafter och hela 569 Nm. Den stora motorn ger bilen dess karaktär tillsammans med designen. Ett aggressivt formspråk visar att Camaro inte är att leka med. Det enda som inte skrämmer är prislappen.


10. Citroën DS3 cabrio


Pris: från 179 900 kronor

Kommentar: Peugeot/Citroën-gruppen planerar att göra DS till en helt egen, fristående, modellserie. Men än så länge är förnamnet Citroën. DS3 har en lite speciellt design med den tydliga b-stolpen på mitten. Tygsufletten kan fällas ihop i tre lägen och låta det ligga lite snyggt slarvigt i mellanläget. Sidobågarna är kvar och ger cabben en egen profil. Bilen är femsitsig med okej plats även i baksätet. Nya C3 börjar på 124 000 kronor så för cirka 50 000 till får du den lite fräckare cabben.


11. Peugeot 207 cc


Pris: från 179 900 kronor

Kommentar: Vi väntar alla på att Peugeot ska presentera cabriolet-versionen av Årets Bil 2014, Peugeot 308. I väntan på den rear Peugeot i sommar ut 207 CC för knappa 180 000 kronor. Och trots några år på nacken är 207:an en snygg liten cab. Speciellt med taket nedfällt då bilen får en rakare linje. Med taket uppe är taklinjen och bakdelen lite för ihoptryck - i mitt tycke. Plåtcabriolet borgar för ett något lägre ljud i kupén jämfört med bilarna med tygsuflett.