ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Cabby kan räddas – affär blir klar på fredag

Publicerad 26 jan 2016 11.30
Nu tyder allt på att tillverkningen återupptas på Cabbys anläggning i Kristinehamn.

Nu tyder allt på att tillverkningen återupptas på Cabbys anläggning i Kristinehamn.

Foto: Øyvind Lund

För två veckor sedan gick husvagnstillverkaren Cabby i Kristinehamn i konkurs. I står fabriksgolvet tomt på folk, men det kan det snart bli ändring på, rapporterar SVT nyheter.

63 anställda fick lämna sina jobb när Cabby gick i konkurs för två veckor sedan. Vad som skulle hända med alla beställda husvagnar var oklart.

Cabby har haft det tungt i flera perioder. När de nuvarande ägarna tog över verksamheten 2008 var företaget skuldtyngt, men har sedan dess lyckats amortera bort stora delar av lånen.

2014 genomgick företaget en rekonstruktion och sedan dess har det sett betydligt ljusare ut för företaget. Men det räckte ändå inte.

Nu kommer däremot positiva nyheter för alla som beställt vagnar, och för alla som jobbat på Cabby.

Cabby kan räddas på fredag

Redan på fredag kan företaget räddas, uppger SVT Nyheter.

– Vi har fått ett bud av en intressent som vill driva verksamheten vidare, säger konkursförvaltare Carl-Henry Salomonsson till SVT Nyheter.

Det är en lokal aktör som är intresserad av att fortsätta driva Cabby, men som också vill utöka verksamheten med annan produktion.

– Det här innebär att ett antal arbetstillfällen kan räddas, säger Carl-Henry Salomonsson.

Konkursförvaltaren hoppas att affären blir klar redan på fredag. Och enligt honom ser det lovande ut.

– Det rör sig om en entreprenör som har bra ideér, och som också har den finansiella kapaciteten att genomföra det här, säger Carl-Henry Salomonsson till SVT Nyheter.

Den nya ägaren tar över den avstannade orderstocken på tre månader.

LÄS MER: Köpa begagnad husvagn? Här är 12 bästa tipsen

Cabby startade 1963

Historien om Cabby började 1963 då Värmlänningen Tore Nilsson startade företaget Ingenjörsfirma Andersfors AB i Kristinehamn, som tre år senare bytte namn till Cabby Husvagnar AB.

På en marknad med växande internationell konkurrens lyckades Tore Nilsson och Cabby Husvagnar AB med hjälp av flera innovationer bita sig fast och växa som företag. Bland annat var man tidiga med en självbärande kaross. Någon snappade också upp ett tips från Bofors i Karlskoga om en ny typ av isolering som man använde i en stridsvagn. En speciell blandning av flytande polyuretanskum sprutas in mellan väggarna. Resultatet blir en stark konstruktion utan reglar. Det här kom senare att kallas Cabbymetoden.