Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 12 jan 2016 10:46

Cabby i konkurs

cabby i konkurs – det är än så länge oklart vad som kommer att hända med de beställda vagnarna.

cabby i konkurs – det är än så länge oklart vad som kommer att hända med de beställda vagnarna.

Foto: Oyvind Lund/Cabby

Husvagnstillverkaren Cabby har försatts i konkurs.

Det rapporterar Värmlands Folkblad.

Totalt berörs 63 anställda.

Vad som händer med de kunder som beställt vagnar är inte klart.

Cabby har haft det tungt i flera perioder. När de nuvarande ägarna tog över verksamheten 2008 var företaget skuldtyngt, men har sedan dess lyckats amortera bort stora delar av lånen. 2014 genomgick företaget en rekonstruktion och sedan dess har det sett betydligt ljusare ut för företaget. Men det räckte ändå inte.

– Vi har ett positivt kassaflöde. Tyvärr räckte det inte. Under ett möte med banken den 7 januari återkallade banken sina rullande krediter och sa att de tyckte att en konkurs var lämplig. Det tvingade oss att lämna in en konkursansökan, säger vd Svein Valheim till Värmlands Folkblad.

Historien om Cabby började 1963 då Värmlänningen Tore Nilsson startade företaget Ingenjörsfirma Andersfors AB i Kristinehamn, som tre år senare bytte namn till Cabby Husvagnar AB.

LÄS MER: Sänkt skatt på husbilar i år

Oklart vad som händer med beställda vagnar

På en marknad med växande internationell konkurrens lyckades Tore Nilsson och Cabby Husvagnar AB med hjälp av flera innovationer bita sig fast och växa som företag. Bland annat var man tidiga med en självbärande kaross. Någon snappade också upp ett tips från Bofors i Karlskoga om en ny typ av isolering som man använde i en stridsvagn. En speciell blandning av flytande polyuretanskum sprutas in mellan väggarna. Resultatet blir en stark konstruktion utan reglar. Det här kom senare att kallas Cabbymetoden.

Enligt nwt.se har Cabby en orderstock på tre månader. Vad som händer med de beställda vagnarna och företaget är nu upp till konkursförvaltaren.