Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bouveng kan bli nästa svenska stjärna i DTM

Victor Bouveng och Tom Blomqvist
Foto: / VICTOR BOUVENG
I dag kör Victor BMW M6 GT3 för Walkenhorst Motorsport
Foto: / VICTOR BOUVENG
Victor Bouveng
Foto: Xpb.Cc / Trienitz /

Sällan har Sverige haft så många framgångsrika racerförare som nu, med bland annat Marcus Ericsson hos Sauber i formel 1.

Och framgång föder framgång – flera namn är på väg mot bilsportens absolut tuffaste klasser.

En av dem är Victor Bouveng, 20, som nu kör BMW M6 GT3 för Walkenhorst Motorsport. Kanske är detta en biljett vidare till touringcar-serien DTM.

Det har hänt mycket för dig de senaste åren. 

– Ja, hösten 2014 gjorde jag ett år i Scirocco Cup och blev trea i mästerskapet och fick chansen att BMW ville ha med mig i sitt juniorprogram. Efter många tester under vintern 2014–2015 visade det sig att jag var en av fyra förare som tagits ut till BMW Motorsport Junior Program.

Du är alltså en förare som de vill satsa på. Vad handlar programmet om, rent praktiskt?

– Bland annat om saker vid sidan av banan, som till exempel medieträning. Främst handlar det om körträning som var inriktad på GT-racing. Förra året körde jag BMW M235 Cupbil. Mycket för att lärdom om Nordslingan och utvecklas som förare.

Det gick bra, har jag förstått?

– Det gick så pass bra att i slutet av säsongen fick jag chansen att hoppa in i BMW:s Z4 GT3 som de körde i GT3-klassen. Det ledde i sin tur till att jag nu har fått chansen att köra BMW M6 GT3 tillsammans med Tom Blomqvist som också kör för BMW i DTM.

Var kör ni?

– Det är VLN-mästerskapet som är tio tävlingar, plus 24timmars på Nürburgring.

Stor skillnad mot formelbil

Du har ju kört formelbil tidigare i Formel Renault. Vad är egentligen skillnaden mot att köra en bil med kaross?

– Det var faktiskt större än jag trodde.  Formelbilen är väldigt lätt, väger ungefär hälften så mycket som den Scirocco jag gick till och har ungefär lika mycket effekt. Det var en helt annan körstil, först gå från bakhjulsdrift till framhjulsdrift. Det krävdes en lugnare körstil eftersom däcken var ganska känsliga. Puchade man för hårt i början så funkade det inte att åka.

Nu har du dock betydligt mer effekt – och bakhjulsdrift?

– Jo, det är mer effekt. 235:an jag körde förra året var ju också bakhjulsdriven, kanske är det här att gå tillbaka lite mot att köra Formel-bil. GT3:an har mycket down force, mycket effekt och extremt bra fäste. Desto fortare du kör i kurvorna desto mer grepp har du egentligen.

Hur klarar du omställningen?

– Steget från 235:an till GT3 gick väldigt bra, det gick fort att lära sig den nya bilen. Det var nog lättare än jag trodde. Mycket tror jag det hjälper att jag har de två formelbilsåren i ryggen.

Marcus Ericsson har banat väg

Det är många svenskar som visar framfötterna i internationell racing. Varför detta momentum just nu?

– Självklart har Marcus Ericsson varit en del till varför svensk racing har lyft och banat väg för kommande talanger. Man märker det när man träffar partners. ”Å, känner du Marcus? Hur går det för Marcus?” Det märks att intresset har lyfts ett steg till.

Menar du att det har blivit lättare att få sponsorer på grund av att vi har en svensk i F1? 

– Absolut, så kan det vara. Kanske framför allt för att det visar att det inte är omöjligt att för en svensk att komma någonstans. Det är inget att sticka under stol med att det kostar oerhört mycket pengar att köra racing och det ligger ett oerhört arbete bakom en satsning. Självklart är det en medvind att ha en svensk där framme som banar vägen och som gör att svenskar blir lite mer respekterade i depån.

Spännande. Men ditt mål är inte formel 1 som jag förstår det. Med din relation till BMW ligger väl DTM närmare?

– Ja, precis. Det har väl blivit målet sen jag klev in i touringbilsmästerskapet Scirocco Cup. Varje helg vi tävlade så var DTM huvudklass och sen dess har DTM varit den stora drömmen.

”Svänger fort i den här branschen”

Nu kanske den drömmen inte är så långt borta?

– Det är oerhört stort att ha fått stanna så nära en stor biltillverkare som jag är. Speciell nu som i år, att få köra med Tom Blomquist som redan kör DTM. Att kunna vara med och köra samma bil som honom där vi har exakt samma förutsättningar. Kan jag vara snabbare än Tom finns det kanske någon däruppe som tänker att ”nu vill vi satsa på”Victor”.

Det här är en audition för DTM, alltså?

– Ja, varför inte. Det räcker med att rätt person ser att jag gör en bra grej vid ett bra tillfälle så kan det hända grejer. Det svänger fort i den här branschen har jag lärt mig.

Men det här med att inte drömma om F1… handlar det mest om ett smart karriärdrag?

– Formelbilar är extremt häftiga. F1 är de snabbaste bilarna som finns i världen. Men samtidigt, en DTM-bil är inte så dåligt heller. Den har extrem down force och går extremt fort. Det skulle vara härligt att köra där. Skulle jag hamna där är det ett extremt bra resultat.

Byta till piggare bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: