Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 17 okt 2013 11:30

Böter för sms bakom ratten – ny regel klar

En majoritet i riksdagen har efterfrågat en ny lag som ska förbjuda mobilanvändning när man kör bil. Från den första december införs böter för den som använder mobilen på ett sätt som äventyrar trafiksäkerheten.

Det blir i och för sig ingen ny lag, som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna egentligen vill ha. I stället blir regeringens lösning en ny regel i trafikförordningen som gäller redan från och med den första december i år. Det avslöjar tidningen På väg i dag.

Ska bli tydligare

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd säger till På väg att regeln ska göra det tydligare att man inte får använda till exempel telefoner på ett trafikfarligt sätt. Om man ändå använder mobiltelefonen trafikfarligt, till exempel i samband med en trafikolycka, leder det till böter.

Nu har transportstyrelsen fått uppdraget att se till att informationen om de nya reglerna når ut till bilisterna. Dessutom ska transportstyrelsen se till att långsiktiga kampanjer påminner om hur den moderna tekniken kan användas på ett bra sätt när man kör bil.