Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Böter för sms bakom ratten – ny regel klar

En majoritet i riksdagen har efterfrågat en ny lag som ska förbjuda mobilanvändning när man kör bil. Från den första december införs böter för den som använder mobilen på ett sätt som äventyrar trafiksäkerheten.

Det blir i och för sig ingen ny lag, som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna egentligen vill ha. I stället blir regeringens lösning en ny regel i trafikförordningen som gäller redan från och med den första december i år. Det avslöjar tidningen På väg i dag.

Ska bli tydligare

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd säger till På väg att regeln ska göra det tydligare att man inte får använda till exempel telefoner på ett trafikfarligt sätt. Om man ändå använder mobiltelefonen trafikfarligt, till exempel i samband med en trafikolycka, leder det till böter.

Nu har transportstyrelsen fått uppdraget att se till att informationen om de nya reglerna når ut till bilisterna. Dessutom ska transportstyrelsen se till att långsiktiga kampanjer påminner om hur den moderna tekniken kan användas på ett bra sätt när man kör bil.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: