Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 2 maj 2016 15:05

BMW i3 får nytt batteri – kan nu köra 30 mil

Bättre batteri i BMW i3 förlänger maximala räckvidden till 30 mil.

Bättre batteri i BMW i3 förlänger maximala räckvidden till 30 mil.

Foto: C Quadrat Photography / c quadrat photography

BMW uppdaterar elbilen i3 och släpper en version med ett nytt kraftfullare batteri.

Och det här påverkar räckvidden ordentligt – under optimala förhållanden handlar det om hela 30 mils körning.

Bilen kan också utrustas med en bensindriven räckviddsförlängare.

Grundversionen av illa BMW i3 har ett batteri på 60 Ah, ett batteri som enligt körcykeln NEDC som används för att mäta räckvidd räcker för en maximal körsträcka på 19 mil. Från och med i sommar kan man komma längre med i3, då släpps en version med ett batteri på 94 Ah och 33 kWh. Det höjer räckvidden avsevärt – hela 30 mil enligt NEDC. BMW uppger att det betyder att man i verkliga förhållanden när man använder sig av energislukande luftkonditionering eller värmeanläggning ska komma någonstans kring 20 mil.

Större lagringskapacitet med samma mått

Det nya kraftfullare batteriet har samma yttermått som den gamla. Den ökade kapaciteten kommer sig av att man lyckats få till en större lagringskapacitet i litium-jon cellerna. Elmotorn på 170 hästkrafter förblir den samma och i3 gör 0–100 km/h på 7,3 sekunder och energiförbrukningen anges till 12,6 kWh enligt NEDC-körcykeln

Båda versionerna av BMW i3 kommer att säljas med en räckviddsförlängare som tillval, en tvåcylindrig bensinmotor som kan ladda batteriet för ytterligare 15 mils körning.

I samband med lanseringen av BMW i3 med kraftfullare batteri passar BMW också på att släppa nya och kraftfullare laddningsstationer för hemmabruk. De kunder som redan har laddare monterade hemma kommer att erbjudas en uppdatering.

Byta till elbil? Se vad du kan få för din gamla bil här