Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 19 mar 2015 15:52

BMW 120d xDrive – rolig och förnuftig

Foto: Tom Kirkpatrick

LISSABON. BMW:s 1-serie går in i halvtid, och nu får modellen ett ordentligt designlyft. Ett snyggare och sportigare yttre matchar bilen väl; det är svårt att ha roligare i någon annan standardbil i Golfklassen.

Samtidigt passar BMW på att lansera nya motorer och mer utrustning.

Regnet har precis upphört när vi kör den uppdaterade 1-serien ut ur Lissabon. Vi styr söderut, förbi byar med smala gator, ut på landsbygden och krokiga vägar som vindlar sig genom det uppodlade landskapet. Här finns verkligen tillfälle att sätta bilens vägegenskaper på prov. Under huven sitter BMW:s uppdaterade tvålitersdiesel som ger 190 hästkrafter ut till alla fyra hjulen. Tillsammans med en viktfördelning på femtio procent över axlarna och ett kompetent chassi är 1-serien ett rent nöje att utmana kurvorna med.

Bilen bjuder på ett mycket förtroendeingivande och säkert uppträdande som kanske är det allra bästa i klassen för en standardbil. Den starka dieselmotorn bjuder på ordentligt med kraft, som inte bara räcker till vardagskörningen – man kan ha roligt bakom ratten också. Regnvåta vägar och skarpa böjar till trots bjuder 1-serien aldrig på några obehagliga överraskningar, vägkänslan är alltid närvarande och det är enkelt att ha kontroll.

BETYGET: Så bra är BMW 120d xDrive i tio kategorier

Kaxigare utseende

BMW 1-serie har fått ett ordentligt designlyft. Det här är en modell med sportiga köregenskaper – och nu syns det på utsidan också. Strålkastarna är bredare, smalare och har fått LED-teknik som tillval. Stötfångaren har också fått kaxigare linjer med större luftinsläpp. Baklyktorna har inte längre det småtrista fyrkantiga utseendet, utan är nu L-formade precis som på syskonmodellerna. Resultatet är en snyggare bil, och här kanske vi hittar det viktigaste incitamentet för köparna – även om modellen bjuder på en hög med tekniska uppdateringar.

Intelligent automatlåda i 120d xDrive

Den största tekniska nyheten är en ny trecylindrig dieselmotor på 116 hästkrafter som är det roligaste motoralternativet när man tankar. EfficientDynemics Edition-versionen ska klara sig på så lite som 3,4 liter diesel per tio mils blandad körning. BMW:s manuella växellåda fungerar alldeles utmärkt, men körkomforten blir oöverträffad med den åttaväxlade automatlådan – som är standard i 120d xDrive. En intressant funktion är att lådan samarbetar med navigationssystemet och anpassar växlarna inför till exempel kurvor och korsningar.

BETYGET: Så bra är BMW 120d xDrive i tio kategorier