Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>BILTESTER

Publicerad 21 jun 2016 13:46

Volkswagen Amarok – En lyxig pickup

När andra satsar på färre cylindrar gör Volkswagen tvärt om – och resultatet är riktigt bra!

När andra satsar på färre cylindrar gör Volkswagen tvärt om – och resultatet är riktigt bra!

1/4

Foto: David Jakobsson

Drivlinan gör att Amarok känns lyxig att köra. Men även på insidan har den här storlastaren fått sig ett ordentligt lyft.

Drivlinan gör att Amarok känns lyxig att köra. Men även på insidan har den här storlastaren fått sig ett ordentligt lyft.

2/4

Foto: David Jakobsson

Amaroks enorma lastutrymme kammar hem fem getingar.

Amaroks enorma lastutrymme kammar hem fem getingar.

3/4

Foto: David Jakobsson

Dragvikten i nya Amarok är hela 3,5 ton.

Dragvikten i nya Amarok är hela 3,5 ton.

4/4

Foto: David Jakobsson

MÜNCHEN. När hela bilvärlden satsar på färre cylindrar och mindre motorer gör Volkswagen precis tvärtom.

När deras pickup Amarok nu får en ordentlig uppdatering sitter det nämligen V6:or under huven.

Och det verkar, hur omodernt det än låter, vara ett genidrag.

Att få ner bränsleförbrukningen för att klara nya tuffare utsläppsmål är en av de riktigt stora utmaningarna för bilindustrin. Och det här är en utmaning som allt fler tacklar genom att bygga mindre motorer med färre cylindrar som ger mindre friktion och därmed lägre bränsleförbrukning. För att kompensera för effekttappet som kommer med mindre cylindervolymer jobbar man allt mer intensivt med turboteknik och kombinerar allt oftare förbränningsmotorer med eldrift.

Drivlinan känns lyxig

När nu Amarok, en pickup som funnits i sex och ett halvt år och som hittills sålts i cirka 455 000 exemplar, får en ordentlig uppdatering väljer Volkswagen en annan väg. Nu har man petat ner en sexcylindrig dieselmotor på tre liter med tre olika effektuttag. Och tack vare den har man lyckats få både mer kraft och lägre förbrukning. Samtidigt ger den sexcylindriga motorn Amarok bättre komfort och en helt annan – lyxigare – karaktär. De nya motorerna påverkar också dragvikten som nu anges till upp till 3,5 ton.

Den starkaste versionen av motorn ger enligt Volkswagen ett vridmoment på 550 Nm som finns tillgängligt redan under 1 500 rpm. Det gör gången i bilen harmonisk eftersom motorn sällan behöver varvas mycket. Och i kombination med den åttastegade automatlådan upplevs drivlinan som lyxig, ungefär som att köra en stor Audi.

Den angivna förbrukningen är också imponerande. Enligt EU-körcykeln ska Amarok med 225 hästar och 550 Nm klara sig på 7,6 liter diesel per tio mils blandad körning, vilket blir 199 gram CO2 per kilometer. Testbilen vi provkör utanför München i Tyskland är aldrig under en liter milen under vår körning, den är dock utrustad med stora extraljus på taket vilket är en av förklaringarna till de sämre siffrorna.

 LÄS MER: Nya Nissan Navara – en bekväm pickup

Ordentligt lyft inuti

Inuti Amarok har det också hänt ett och annat i samband med uppdateringen. Inredningen har fått ett ordentligt lyft och ger nu den här pickupen mycket mer personbilskänsla än tidigare. Instrumentpanel och reglage har bytts ut och harmonierar nu mer med modellerna i personbilsprogrammet. Vi hittar också nya funktioner som förut bara fanns till personbilarna, som till exempel Apple CarPlay. I bilen finns också nya bekvämare stolar – och lägger man på en slant finns nu elektriska komfortstolar som kan justeras på alla möjliga olika sätt för att passa alla typer av kroppar.

I samband med uppdateringen har Amarok blivit trevligare att köra än tidigare, och det handlar inte bara om att man nu kan njuta av sexcylindriga motorer. Styrningen har uppdaterats och är nu adaptiv. Resultatet är bättre känsla.

Även när det gäller säkerheten har Amarok fått ett lyft. Bland annat har bromsarna uppdaterats och Volkswagen erbjuder nu också multikollisionsbroms till exempel modellen. En riktig autobroms verkar vi dock få vänta på till nästa generation av bilen.

 LÄS MER: Toyota Hilux – här är helt nya pickupen

MOTOR

 

KÖRUPPLEVELSE 

 

UTRUSTNING 

 

KOMFORT 

 

MILJÖ 

 

SÄKERHET 

 

DESIGN 

 

INTERIÖR 

 

EKONOMI 


LASTA 

 

 Sugen på en Volkswagen Amarok? Här kan du värdera din bil – helt gratis!