Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>BILTESTER

Publicerad 20 apr 2018 12:57

TEST: Vi kör smart och trivsam husbil från Hobby

Hobby Optima T75 HGE på svenska testvägar.

Hobby Optima T75 HGE på svenska testvägar.

1/8

2/8

3/8

4/8

5/8

6/8

7/8

8/8

Att bo i husbil innebär ofta många prylar och funktioner på liten yta.

Det har Hobby lyckats bra med i sin Optima T75 HGE.

Fyra personer testade husbilen under en fin sommarvecka i Sverige.

Två vuxna och två tonåringar i en husbil under en vecka. Det kräver stort tålamod och många praktiska och smarta förvaringslösningar.

Och testfamiljen Bentving Karlsson upptäckte många bra saker med Hobby Optima, en 7,4 meter lång husbil med dieselmotor från Fiat på 150 hästkrafter.

– Det var väldigt bra komfort med riktigt bra sikt. Dieselmotorn räcker till bra för den här typen v husbil, säger föraren Emil Bentving.

– Även passagerarna ser bra och sittkomforten är bra. Ändå är det jobbigt att sitta upprätt under lång tid och säkerhetsbältena i baksätet borde vara justerbara i höjd. Det är ofta långa körsträckor i en husbil. Nu fungerar inte bältena så bra för de som är under 160 cm, säger Maria Karlsson.

LÄS MER: Vi testar miljonbilen från Bürstner 

Lättjobbat i köket

I bodelen hittade testfamiljen flera bra detaljer.

– Det är bra utrymmen i köket, trots den lilla ytan går det att få plats med mycket och det är lättjobbat. Men vi saknade köksfläkt och låsmekanismen till frysfacket var lite väl krångligt.

– Matplatsen var väldigt rymlig så det var lätt att umgås och äta. Här fanns också stora förvaringsskåp så det var enkelt att komma åt allt vi behövde.

Toaletten får bra betyg av testfamiljen.

– Lite spartansk för fyra personer och vi hade behövt lite mer förvaring. Men beröm för alla krokarna, mycket bra. 

Hobby T75 var utrustad med taksäng vilket förenklar campinglivet för en familj med fyra personer.

– Tyvärr var knappen som ska hållas in för att höja och sänka sängen trög, barn kan ha svårt att höja och sänka sängen, och madrasserna i alla sängarna var lite för hårda för oss. Det borde gå att välja madrass, säger Emil Bentving.

Stort och smart skåp

LÄS MER: Husbilen passar allt fler 

Förvaringsutrymmena i bilen får mycket beröm.

– Skåpet under sängarna var mycket bra organiserat och djupt. Det var också första gången vi sett skohyllor i den här typen av garderob i en husbil. Lastutrymmet var rymligt och det var lätt att lasta i och ur saker trots att vi hade lastat i cyklar. Det fanns också flera smart placerade lastöglor som gjorde det lätt att spänna fast saker.

I flera husbilar och husvagnar får handtag och reglage kritik för att de är för underdimensionerade, för klena helt enkelt. Men det verkar Hobby ha åtgärdat.

– Alla skåp och handtag var rejäla och kändes hållbara. Men vi saknade centrallås för bodelen. Det var också smidigt att byta gasflaskan eftersom det skåpet satt högt och flaskan stod på en utdragbar platta, säger Maria Karlsson.

Färgsättningen i bodelen var överlag ljus.

– Golven hade träimitation och var ljusa. Det syntes inte så mycket smuts på golvet. Det var också snyggt med ljusa och högblanka skåpsluckor. Även belysningen var bra och vi gillade den långa sittplatsen till höger om dörren. Att bordet var stort och med runda hörn var smart eftersom det var enkelt att ta sig runt bordet, vilket man gör ofta.

LÄS MER: Populäraste husbilarna och husvagnarna på Blocket