Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

TEST: Enorma BMW X7 är inte optimal för Sverige

BMW X7 xDrive30d är väldigt, väldigt lyxig. Och väldigt, väldigt stor.
Foto: LINUS PRÖJTZ
Foto: LINUS PRÖJTZ
Foto: LINUS PRÖJTZ
Foto: LINUS PRÖJTZ
Foto: LINUS PRÖJTZ
Foto: LINUS PRÖJTZ
Foto: LINUS PRÖJTZ
Foto: LINUS PRÖJTZ
Foto: LINUS PRÖJTZ
Foto: LINUS PRÖJTZ
Foto: LINUS PRÖJTZ
De extremt bekväma stolarna.
Foto: LINUS PRÖJTZ
Foto: LINUS PRÖJTZ
Foto: LINUS PRÖJTZ
Foto: LINUS PRÖJTZ
Foto: LINUS PRÖJTZ
Foto: LINUS PRÖJTZ
Foto: LINUS PRÖJTZ
Foto: LINUS PRÖJTZ
Foto: LINUS PRÖJTZ
1 / 21

Med lyx, flärd och en storlek som BMW:s X-modeller aldrig tidigare varit i närheten av så ska nya X7 ta si an världen.

Vi provkör den enorma skapelsen och upptäcker att den är just det. Enorm. Inte alltid helt optimalt i Sverige...

BMW X7 är det tyska märkets största modell hittills, baserad på 7-serien, och är tänkt att konkurrera med bilar såsom Mercedes GLS, Cadillac Escalade och Lincoln Navigator. Alla dessa mäter en bit över fem meter i totallängd, alla är både breda och höga och har utrymmen i slösande mängder. De är sjusitsiga och de erbjuder detta tillsammans med ett stort mått av lyx och flärd. Lägg därtill starka motorer, avancerade drivlinor och en prislapp som i bästa fall stannar under miljonstrecket. Målbilden är utan tvekan de amerikanska och kinesiska marknaderna, men hur fungerar X7 i Sverige?

Ungefär samtidigt som BMW marknadsintroducerar den här modellen världen över så provkör vi X7 xDrive30d. Bilen hämtas vid BMW Sveriges huvudkontor i Silverdal, alldeles norr om Stockholm och första intrycket går inte att komma ifrån. För X7 sticker upp och sticker ut, ser ut att vara byggd i en annan skala än bilarna runtomkring på parkeringen. Dessutom utrustad med den största njur-grillen i märkets historia, vilket skickar ett tydligt ”hej, här är jag!”.

LÄS ÄVEN: Volvo Cars storsatsning – jättesuven XC100 

Harmoniska proportioner enligt BMW

X7 mäter 515 centimeter på längden (23 längre än nya X5 och två längre än normala 7-serien), 200 centimeter på bredden och 181 centimeter på höjden. Minsta fälgstorlek är 20 tum och vår bil är extrautrustad med de största hjulen i programmet vilket innebär punkteringssäkra 275/40 R22 fram och 315/35 R22 bak. Och nu kan jag inte hålla mig längre, nu måste det fram. Den lilla textraden från BMW:s pressmaterial om X7:

”… the BMW X7 displays harmonious proportions…” 

Nog är det lite komiskt, eller hur? För man undrar ju, i vilken värld eller med vilka glasögon framstår en X7 som formgiven med harmoniska proportioner?

Vi lämnar den oviktiga bisatsen, som ryckts lös ur sitt sammanhang, och tar i stället plats bakom ratten. Insteget blir mycket mer ett kliv upp och förarmiljön andas BMW av modernaste snitt, dessutom kryddat med märkets finaste inslag. Men den som förväntar sig att se en helt ny interiör blir aningen besviken, formspråket känns igen från X5 och detaljlösningarna från såväl X5 som nya 7- och 8-serien. Detta innebär ett digitalt instrumentkluster med viss anpassningsmöjlighet av utseendet samt den liggande skärmlösningen mitt i bilen som kan skötas med iDrive-vredet, med touch-funktion, med röstkommando eller med geststyrning. Med andra ord ett överflöd av möjligheter, men det andas mer teknikuppvisning än något annat. Vi hade hellre sett en utveckling och förenkling av menysystemet samt ett eller max två riktigt väl fungerande styrfunktioner.

Med det sagt, interiören i övrigt är en imponerande skapelse. Samtidigt ska det sägas att vår provkörningsbil, vars baspris ligger på 859 800 kronor, är extrautrustad för snudd på 400 000 kronor – vilket inte är så konstigt. Ska man visa upp en X7 så är det med extra allt, vilket vår bil verkligen har. De flesta paneler är antingen läderklädda eller utrustade med aluminium- eller träpaneler, de sistnämnda av gråtonat askträ. Mycket snyggt och stilrent. Enda funderingen är den blanka lackeringen som ger väldigt mycket reflexer, allra mest när solskyddsgardinen är bortdragen från glastaket.

LÄS ÄVEN: Exklusiv BMW M5 – byggs enbart i 350 exemplar 

Nästan perfekt körställning i X7

Stolarna är av så kallad komforttyp och dessutom extrautrustade med både massagefunktion (11 100 kronor) samt ventilering (8 600 kronor) och en synnerligen snygg och behaglig läderklädsel från BMW:s utrustningsprogram Individual som kostar 38 300 kronor extra. Vad som är ännu viktigare – här sitter vi riktigt bra. Klockrent faktiskt.

Stödet för kroppen är exemplariskt och inställningsmöjligheterna gör det möjligt för alla av oss som kör bilen att få till en näst intill perfekt körställning.

Komforten i baksätet är synnerligen bra och den blir ännu bättre om X7 beställs med två komfortstolar även i andra raden (6 700 kronor). Men redan nu sitter passagerarna riktigt bra med slösande benutrymme och skönt stöd för kroppen. I tredje raden blir komforten klart godkänd med mittenraden lite framskjuten.

Jag startar 30d-motorn, en för oss välkänd maskin som alltid har övertygat med både mjuk gångkultur, klockren respons och bra kraft i de andra BMW-bilar vi kört den.

Effektuttaget i X7 xDrive30d är detsamma som i nyligen testade X5 30d – 265 hästkrafter och 620 newtonmeter. Och det visar sig omedelbart att den fina gångkulturen är bevarad. Provbilen är utrustad med M Sport-avgassystem vilket ger en tydlig ljudkuliss, men riktigt varför en komfortkryssare som X7 behöver låta mer förstår jag inte riktigt. Den borde väl låta mindre?

LÄS ÄVEN: Vi provkör lyxiga glidaren Mercedes GLE 

Storleken har tyvärr betydelse

Vi rullar ut från parkeringen, glider förbi entrén, tar vänster och… möter en lastbil på den normalbreda lokalgatan. Direkt gör sig X7:ans storlek sig påmind. X5 är förvisso lika bred, men den extra längden hos X7 tillsammans med att bilens hörn är synnerligen markerade gör att storleken märks. Hela tiden.

Axelavståndet är imponerande 311 centimeter (310,5 för att vara exakt), en detalj som borgar för ett lugn på vägen. Men samtidigt innebär det sämre hanterbarhet och BMW anger vändcirkeln till tretton meter för X7.

Precis som för nya X5 så kan X7 utrustas med bakaxelstyrning, något som kallas Intergral-Aktiv styrning. Vår bil har den utrustningen, tillsammans med aktiva krängningshämmare, vilket ska göra vändcirkeln 0,5-1 meter mindre beroende på hjulstorlek. Men att det skulle få X7 att framstå som smidig stämmer inte.

Så snart vi kommer ut på vägarna så märks bilens storlek. Alltid. Mer eller mindre. På E4 norrut så är inte formatet någon oro, inte mer än vid avsmalnande körfält vid vägarbeten eller när man har trafik på båda sidor om bilen. När vi vrider av och siktar ut på landsvägarna märks storleken tydligare och när vi rullar genom förorternas stadsmiljö kanske allra mest. BMW X7 är rent brutalt stor. Det är ena synpunkten.

LÄS ÄVEN: Unik BMW M1 stod gömd i 25 år 

X7 blir bekymmersam i svenskt trafikklimat

Den andra är att komforten inte blir fullt så bra som väntat. Ljudnivån från däcken och trafiken runtomkring märks mer än väntat och den där fullständigt avslappnade gången där det räcker med ett finger på ratten – den saknas. Bilen är inte klippstabil, den är inte heller knäpptyst och vägens ojämnheter märks mer än väntat – effekten av punkteringssäkra 22-tumshjul.

Fartresurserna är bra, motor och drivlina fortsätter att imponera samtidigt som en sak blir synnerligen tydlig – den höga vikten gör livet svårare för X7. Just detta exemplar väger 2 619 kg i tjänstevikt och totalvikten är 3 220 kg vilket innebär en maxlast på 601 kg. Extrema siffror som ställer extrema krav på chassikomponenterna, vilket även de extremt breda och låga greppvänliga däcken gör. Med aktiv luftfjädring, aktiva krängningshämmare och bakhjulsstyrning så borde X7 vara rena drömmen, men är det inte. Det går inte att trolla bort 2 619 kg, bilen upplevs som tung i sitt rörelsemönster – allra mest när vägen är liten och kurvig. Det blir inte tilltalande.

Vilket egentligen tar allting till sin spets. BMW X7 är långt ifrån sinnebilden av harmoniska proportioner och den är så stor att den rentav blir bekymmersam att hantera i delar av vårt svenska trafikklimat.

Köregenskaper

För stor och för tung för svenska förhållanden.

Säkerhet

Välutrustad, men ännu inte krocktestad av oberoende testorgan.

Design

Makalöst stor, även i detalj. Grillen blir exemplet för hela bilen.

Komfort

Komforten borde vara bättre, men det är så det blir med 22-tums punkteringssäkra däck. Hårdare och instabilt.

Ekonomi

Om behovsbilden säger sju platser så finns betydligt smartare lösningar än BMW X7 på marknaden.

Totalbetyg: 13 (av 25)

Två konkurrenter

Mercedes GLS 350 d 4MATIC

En centimeter längre, sju hästar svagare och över 100 000 kronor billigare i basutförande med tredje sätesraden på plats.

Pris: 753 000 kronor.

Cadillac Escalade 2018

Bensindriven 6,2-liters V8 på 420 hästar och automatlåda. ”Nya” 2018-bilar finns till salu, men inga av årsmodell 2019.

Pris: 849 000 kronor.

171 gr/km i utsläpp ger betyg D för BMW X7.

BMW X7 xDrive30d

Miljö

Koldioxidutsläpp: 171 gram/km.

Bensinförbrukning: 0,65 liter/100km*.

Miljöförmåner: Nej.

Energideklarationen (miljöbetyget – från A++ till F) anges utifrån CO2-utsläpp.


Ekonomi

Pris: 859 800 kronor.

Årlig fordonsskatt: 9 928 kronor per år första tre åren, därefter 4 241 kr/år.

Bränslekostnad 2 000 mil/år: 21 086 kronor (dagens dieselpris 16,22 kronor).

Garantier: Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 5 år.


Teknik

Motor: Sex cylindrar, 3 liter, 265 hk vid 4 000 varv/min, 620 Nm vid 2 000-2 500

varv/min.

Drivning: Fyrhjulsdrift.

Växellåda: Automat med åtta växlar.

Acceleration 0–100 km/tim: 7,0 sekunder.

Toppfart: 227 km/tim.


Mått/vikt

Längd/bredd/höjd: 515/200/181 centimeter.

Bagagevolym: 326-2 120 liter med bakre ryggstöd uppe/fällda.

Tjänstevikt: 2 619 kg.

Maximal släpvagnsvikt: 3 500 kg, med endast B-behörighet: 750 kg.

* Tillverkarens uppgifter.


Plus

Motor

Växellåda

Utrymme

Minus

Storlek

Pris

Packningsgrad

Annons: