Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

TEST: Elracerbilen med magisk acceleration

PWR Racing 001, en riktig elsportbil.
Foto: MARCUS ENGSTRÖM
Foto: MARCUS ENGSTRÖM
Foto: MARCUS ENGSTRÖM
Foto: MARCUS ENGSTRÖM
Foto: MARCUS ENGSTRÖM
Foto: MARCUS ENGSTRÖM
”Men var är motorn?!”
Foto: MARCUS ENGSTRÖM
Foto: MARCUS ENGSTRÖM
Foto: MARCUS ENGSTRÖM
Provkörarexperten Jan-Erik Berggren till höger (framför Cupras WTCR-bil) och fotograf Marcus Engström.
Foto: MARCUS ENGSTRÖM
1 / 11

Ljudet av framtiden är ett högfrekvent visslande. Accelerationen är hisnande. Men vill du se hur motorn ser ut och lyfter på motorhuven – då är det tomt sånär på en svart låda. 

Vi är först i världen med att köra PWR Racings elracerbil 001. Och vi har jämfört den med nutiden – Cupras WTCR-bil.

Att kliva in i PWR 001 är precis som vanligt. Det är trångt, ratten måste flyttas bort och det krånglar med fempunktsbältet. PWR Racings förare Daniel Haglöf, Mikaela Åhlin Kottulinsky och Robert Dahlgren – som fram till nu är de personer som kört elracer-bilen, som finns i ett enda exemplar – är alla tre lite kortare och mindre mjuka på mitten än vad jag är.

När jag väl sitter där jag ska finns det inte speciellt mycket att se på. Det finns tre vippbrytare som är av den där sorten som du behöver köpa ett tio-pack av för att det ska gå att betala med mynt. En är huvudström-brytare, den andra är ”tändningen” och den tredje är – växelspaken. Det finns tre lägen – framåt, bakåt och neutral. Det är allt.

Jag behöver inte fundera över varvtalsräknare, växlingsindikator, oljetryckslampor eller temperatursiffror. Ingenting. Men som den lydiga testchaufför jag är inväntar jag instruktören Per Busks anvisningar. Och jag gör allt lite extra långsamt. När jag tävlade i Renault Clio Cup var jag lite för snabb när min mekaniker bad mig trycka på den röda knappen. Just den röda knapp jag tryckte på var till sprinklersystemet… Det blev blött runt fötterna och lite halkigt på pedalerna. Jag har listat ut att om jag rör mig lite långsammare hinner mekanikern stoppa mig nästa gång jag är på väg mot fel röd knapp. 

PWR Racing 001

Motor: Tre elmotorer sitter monterade där bränsletanken vanligtvis är. Alla tre driver bakaxeln.

Effekt: 450 kW, 612 hästkrafter.

Toppfart: 300 km/h.

Batteri: 350 celler på 41 kWh. Att ladda fullt tar en timme. Batteriet sitter som ett T från torpedväggen till strax bakom stolarna och i kardantunneln. Batteriet väger 366 kg.

Vikt: 1510 kg, det är cirka 300 kg mer än den vanliga TCR-bilen.

Viktfördelning: 44 procent fram och 56 procent bak.

Aeropaket: Samma som TCR-bilen med stor bakvinge och tydliga spoilers fram och på sidan.

Läng: 4 387 mm.

Bredd: 1 950 mm.

Hjulbas: 2 665 mm.

LÄS ÄVEN: Straffskatt på elbilar – kan höjas 5 600 procent 

Glöm att elbilar inte låtar – det gör de

När jag styr ut elracerbilen på Emmaboda flygfält är det torrt i bilen men aningen vått på marken. Eftersom instruktionerna är 1) skada inte bilen, 2) kör inte sönder bilen och 3) krascha inte, så börjar jag lugnt framför Marcus Engströms kamera. Vi kryssar lite försiktigt fram över banan. Jag kör på regndäck – på grund av de där tre instruktionerna – och först när Engström ger tummen upp kan jag gasa på lite mer. Jisses. Glöm det där med att elbilar inte låter.

Det högfrekventa visslandet och gnisslet från transmissionen är påtagligt men ger faktiskt lite racekänsla. Ljudet sjunker när jag släpper gasen vilket ger en viss ljudkuliss till hastigheten. Nej, det är långt ifrån samma sak som med en förbränningsmotor men det är i alla fall någonting.

Därför heter bilen PWR001

Seat har hetat Seat sedan 9 maj 1950 då företaget grundades. De första bilarna byggdes 1953 och grundades på Fiat (som också ägde sju procent av företaget) 600 och 850. 

1986 köpte Volkswagen Seat, och som du vet så delas det numera plattformar och delar inom koncernen. Men för drygt ett år sedan, 18 februari 2018, meddelade Seat att prestandabilarna nu heter Cupra (ja, det hette de förut också, fast då hette de även Seat…). Alltså heter även WTCR-bilen numera Cupra, men det gör inte elracerbilen eftersom den är ett fristående projekt som heter PWR001. 

Ingen bil i det här reportaget heter alltså Seat, men om man tittar riktigt noga så finns det vissa likheter med bilar som heter Seat…

Batteripaketet väger 366 kg och PWR har valt att sätta drivningen på bakaxeln med hjälp av tre elmotorer. Den extra vikten och bakhjulsdriften märks när jag styr in i kurvorna. Men styrningen är precis och exakt och det är i de här farterna inga problem att få bilen exakt dit jag vill. Det hade varit intressant att testa hur tyngden påverkar bilen i lite längre, svepande kurvor.

Accelerationen är magisk och något som jag inte vänjer mig vid under hela provkörningen. Den är lika hisnande varje gång. Motorbromsen, som alltid är speciell i en elbil, fungerar på två olika sätt. I låga farter bromsar det hårt när jag släpper på gasen men i höga farter händer nästan ingenting. Om det här blir en riktig tävlingsklass kommer energiåtervinningen och hur den ska fungera behöva regleras exakt. 

PWR Racing har också gett mig chansen att testa en vanlig TCR-bil för att ha något att jämföra med. Det är en likadan bil som Mikaela Åhlin-Kottulinsky vann med i TCR Scandinavia-premiären (STCC:s efterträdare) på Knutstorp nyligen och likadan som den bil som PWR Racings Daniel Haglöf och Mikel Azcona gör succé med i internationella WTCR-serien. Den fyrcylindriga motorn med turbo levererar 350 hästkrafter. Här är det om möjligt ännu trängre och den bultade stolen går inte att flytta bakåt. Reglagen känner jag igen från andra racerbilar men det finns ingen växelspak – all växling sköts med paddlarna framför ratten. Den stora spaken i mitten är handbromsen.

LÄS ÄVEN: Här är de 9 bästa elbilarna 

Svårflörtad fotograf muttrar mest

Jag var sprudlande glad och framtidshoppade ur elracern. Jag bubblade på om att det här blir hur bra som helst och att om bara publiken accepterar ljudet så kan standardbilsracing med elbilar verkligen fungera. Förarna kommer att älska det och det kommer att passa långsamma svenska racerbanor perfekt. 

Fotograf Marcus Engström muttrar mest. Han tycker att PWR001 är för tung. Och förklarar tydligt med handrörelser och nedväxlingsljud att han tycker om att växla. Även om han också är imponerad av accelerationen, den direkta styrningen och att chassit inte rollar det allra minsta så vidhåller han envist: det är roligare att växla. Engström stör sig också på ljudet, det högfrekventa, inne i bilen. Rakskurna drev gör att det lever om rejält och det är meningen. 

Men okej då, det är något tryggt, speciellt och härligt med att känna förbränningsmotorns kraft genom växellådan. Att höra motorljudet, att pricka att växla upp och ner rätt, att känna sparken i rumpan när jag växlar ner.

Du kör bil snabbt med rumpan och rygg-slutet och även om du känner elbilens rörelser på samma sätt så händer det något mer när du adderar en förbränningsmotor. Hur gärna jag än vill se in i framtiden med tro och ett öppet sinne mot ny teknik så vill jag inte förlora känslan av hur mekaniken kopplas ihop med min kropp och min hjärna via ratt, växelspakar, stol och hur motorns vrålande vägleder min körning. 

Cupra TCR

Motor: Bensinmotor på 1 750–2 000 cm3. Turbo.

Effekt: Max 350 hk. Vikt, effekt och markfrigång justeras med hjälp av Balance of Performance under säsongen.

Toppfart: 260 km/h.

Vikt: Minimum 1 250 kg med produktionsbaserad växellåda. 1 285 kg med sekventiell växellåda. Båda vikterna inklusive förare.

Vikfördelning: 59 procent fram och 31 procent bak. Reglerat till minst 59 procent.

Aeropaket: Stor bakvinge och tydliga spoilers fram och på sidan.

Längd: 4 387 mm.

Bredd: 1 950 mm.

Hjulbas: 2 665 mm.

Cupra kommer att bygga vidare på den konceptbil som lastas på en släpkärra efter testdagens slut. Inom ett par år vill Cupra börja sälja elracerbilar till andra tillverkare och redan nästa år, 2020, kan det bli elbilar som komplement till den WTCR-serie som nu växer sig starkare och starkare. Den utvecklingen går inte att stoppa.

Framtiden är redan här och den är annorlunda. När vi ser PWR-teamets elracerbil och TCR-bil lastas på var sin släpkärra och lämna Emmaboda flygfält väljer jag ändå att se framåt. Engström sneglar helst i backspegeln… 

Elbilsracing i världen

Formel E

Serien grundades 2012 och den första säsongen kördes 2014/2015. Serien körs höst-vår. Bilarna byggs av Dallara. Första generationens bilar var SPARK-Renault SRT_01. Andra generationens bilar, SPARK-Renault SRT_05, kom inför säsongen 2018-2019. McLaren tillverkade drivlinan till den första säsongen och Williams batteripaketet. I dag tillåts team bygga sin egen elmotor, växellåda och kylsystem. 

Motorerna levererar i dag cirka 335 hk från batteripaketet på 54 kWh. Toppfarten är cirka 280 km/h.

Säsongen 2018/2019 deltar totalt elva team: BMW, Nissan, Audi, DS Automobiles, Virgin, Dragon, HWA, Mahindra, NIO, Jaguar och Venturi. Inför säsongen 2019/2020 har Mercedes och Porsche annonserat att de ska vara med.

Under de första fyra säsongerna bytte förarna bil mitt i loppet men från och med den nuvarande säsongen räcker kraften under hela det 45 minuter långa racet.


Jaguar I-Pace e Trophy

Till Formel E-säsongen 2018/19 skapade Jaguar en supportklass med enbart Jaguar I-Pace-bilar. Varje tävling består av 20 bilar. Tävlingen körs med vanliga Jaguar I-Pace-bilar som preparerats för tävling. Motorn levererar 435 och bilen väger drygt 2 149 kg. Det är fyrhjulsdrift, bromsar från AP Racing och däck från Michelin.

Fem frågor till PWR Racings Daniel Haglöf:

Nu har ni byggt och kört med elbilen. Hur går det här projektet vidare?

– I mitten av nästa år är det meningen att det ska börja köras tävlingar. Vi har sagt att vi vill vara en del av det och därför byggde vi bilen. Det är en helt ny värld och vi har lärt oss väldigt mycket.

Är det då som en supportklass till WTCR eller en egen serie?

– Det vet vi inte än, det är inte bestämt.

Är tanken att Seat ska bygga bilarna och sälja till andra?

– Ja, i alla fall batteripaketet som blir standard. Och det är många tillverkare som är intresserade.

Tror du på racing med elbilar?

– Ja, det är framtiden. Först var det V8:or och när turbon kom var det många som gnällde och sa att det inte var bra. När turbobilarna körde ifrån V8:orna tystnade kritiken. Nu är det samma sak med elbilar. Bilen vi har byggt är bara ett första steg och den kan bli mycket bättre. Vi valde en konstruktion med rakskurna drev i transmissionen för vi tror att ljudet betyder mycket för upplevelsen, både för föraren och för publiken.

Testbilen hade ingen energiåtervinning men det måste väl bli en stor del av det tekniska reglementet, hur det ska fungera?

– Det stämmer men vi valde att bygga en bil som kan köras i race under 15 minuter. Vi har också skruvat ner effekten till 70 procent eftersom motoralgoritmen inte är helt färdig. Det här är ett första steg och ett test – men det visar hur bra det kan bli i framtiden.

Daniel Haglöf, teamchef PWR Racing.
Foto: WTCR
Annons: