Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>BILTESTER

Publicerad 8 nov 2018 15:00

TEST: Audi A1 – briljant småbil som växt till sig

Nya Audi A1.

Nya Audi A1.

1/6

Foto: AUDI AG

Trevlig förarmiljö.

Trevlig förarmiljö.

2/6

Foto: AUDI AG

Du sitter lågt i baksätet.

Du sitter lågt i baksätet.

3/6

Foto: AUDI AG

4/6

Foto: AUDI AG

5/6

Foto: AUDI AG

6/6

Foto: JAN-ERIK BERGGREN

TANNIS. Audi A1 Sportback har alltid bjudit på fina köregenskaper och en kvick styrning.

Att köra en A1 är lite som att ta på sig en lätt ryggsäck och gå en fin skogspromenad i vackert väder.

En njutning.

Men har verkligen Audi gått åt rätt håll med sin minsta modell?

Att ge en liten och lätt bil med hjulen i varje hörn fina köregenskaper är inte jättesvårt. Ändå har Audi varit relativt ensamma om att bygga en småbil som du bara älskar att köra.

Audi visade sin lilla A1 inför modellåret 2011 och redan från start var det givet att köregenskaperna och styrningen stod i centrum. Och nu har Audi lyckats förbättra en redan bra bil. A1 är fortsatt kvick med snabba reaktioner och en i alla stycken väldigt kompakt bil. 

Andra generationen av A1 har växt i storlek. Jämfört med föregångaren är A1 fem centimeter längre och axelavståndet inne i bilen har växt med nära en decimeter.

Det märks verkligen dä A1 i dag känns rymligare och rejälare. Bagageutrymmet har växt med hela 65 liter, till 335. Och fäller du baksätet ryms hela 1 090 liter.

LÄS MER: Vi testar Audis nya suv Q8 

8,8-tumskärm standard

I Sverige har instrumenteringen en lite högre grundnivå än i andra länder med en 8,8-tums pekskärm i instrumentbrädan och en 10,25-tumskärm framför ratten. För 1 800 kronor extra får du virtual cockpit med fler visningsalternativ. Betalar du ännu lite mer får du Audis skrivplatta och en mittskärm på 10,1 tum för att lite enklare kunna styra till exempel navigatorn.

Med A1 inleder Audi en storsatsning på personalisering. Det betyder att du kan styla din A1 lite som du vill med en rad olika färger och material såväl på utsidan som på insidan. I en tid med fler bilpooler och olika leasingavtal kan det tyckas vara att skjuta lite över målet men trots ökade produktions- och distributionskostnader anser Audi att det är ett bra och lönsamt sätt att sälja sin småbil. 

LÄS MER: Audis nya elbil sätter en ny standard 

Kan fler alternativ löna sig?

A1 gör sig bra i flera utrustningsnivåer och ser verkligen kaxigare ut. Ändå är jag tveksam till satsningen på ännu fler alternativ. Det kan rimligen inte löna sig.

A1 säljs med enbart bensinmotorer men med såväl manuella som automatiska växellådor. Inga fler dieslar alltså. 

Det finns de som tycker att Audi A1 är onödig och för dyr då Volkswagen Polo är minst lika bra. Men jag tycker att designen och paketeringen skiljer så pass mycket att det motiverar prisskillnaden.

Foto: AUDI AG

Köregenskaper

Den fina styrningen och snabba och direkta responsen gör Audi A1 till en av de smidigaste och bästa bilarna på marknaden. Vill du ha lite extra sportig körning finns en sportfjädring som tillval men det är i mitt tycke lite överkurs. Det finns också ett riktigt kaxigt motoralternativ med 197 hästkrafter. Vill du ha möjlighet att ställa in olika körprogram i Drive Select kostar det också extra. Jag gillade vanliga efficiency-läget bäst vilket tyder på att du inte behöver betala extra för att få tillräckligt bra respons för vanlig vardagskörning.

Säkerhet

Filkörningsassistenten kan hantera bilen i körfältet i farter över 65 km/tim men det kan med fördel också stängas av med en knapp på toppen av spaken till vänster bakom ratten. Stäng av och njut av den fina styrningen. I undanmanöverprovet klarade Audi A1 manöverbanan i 70 km/tim, bland annat tack vare att antisladdsystemet, ESP, stabiliserat bilen. Autobromsen – standard i Sverige – klarade att stanna bilen i 65 km/tim.

Design

Notera gärna de tre små hålen i motorhuven ovanför grillen. Det är en flirt med Audis rallybil Sport Quattro. Att A1 också blivit bra mycket bredare gör att den ser kaxigare ut på vägen. Det går med fördel att beställa med två färger – den gör sig mycket bra med till exempel svart tak. Att interutrymmena växt gör att fler kan använda bilen och många svenska familjer kommer att tacka för att det ryms fler litrar i bagageutrymmet. Den digitala instrumenteringen är mycket tydlig och lättarbetad.

Komfort

Förarmiljön är väldigt fin och bekväm och hela framsätet ger känslan av att köra en större bil. Större innerutrymmen kommer förstås baksätespassagerarna tillgodo men här kan det bli problem med höga dörrsidor. Att sitta lågt i baksätet är heller inte så bekvämt för alla med långa ben. Det finns viss risk för vindbrus runt A-stolpen.

Ekonomi

Syskonbilen Volkswagen Polo har ett betydligt lägre frånpris men den jämförelsen med Audi A1 är inte helt rättvis. A1 är lite större och det är klart att en kraftfullare motor och sexstegad manuell låda kostar lite mer. Du får också betala lite för den fina digitala instrumenteringen. Tillvalen kan sticka i väg så se upp med önskelistan. Jag tycker att A1 fungerar bra i grundutförande. Med mer extrautrustning blir priset så högt att du kan hitta bättre alternativ bland de större bilarna.