Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>BILTESTER

Publicerad 30 jun 2017 15:02

Storleken har betydelse för nya Land Rover Discovery

1/4

Foto: NICK DIMBLEBY / COPYRIGHT 2016

2/4

Foto: NICK DIMBLEBY / COPYRIGHT 2016

3/4

Foto: NICK DIMBLEBY / COPYRIGHT 2016

Bjässen Land Rover Discovery är snygg att se på och har många tekniska finesser, som bra fyrhjulsdrift och släpvagnsassistent.

Bjässen Land Rover Discovery är snygg att se på och har många tekniska finesser, som bra fyrhjulsdrift och släpvagnsassistent.

4/4

Foto: NICK DIMBLEBY / COPYRIGHT 2016

Litet, lätt och smidigt. Det är parollen för de flesta biltillverkare.

Men även om Land Rover sparat närmare ett halvt ton i ren vikt jämfört med föregångaren är fortfarande Discovery en väldigt stor, rejäl och påkostad bil.

Land Rover har målat de lyxiga dragen med den allra största penseln.

Det är lätt att med blotta ögat se att Discovery växt och blivit en ännu större bil. Femte generationen Discovery har en lite rundare design men är nu en bil på närmare fem meter i längd, två meter i bredd och drygt 1,8 meter i höjd. 

Ändå tycker jag att designavdelningen på Land Rover ritat bort de stora måtten. Det är först på insidan, vid ratten, som du verkligen känner att det här är ett stort slagskepp att ratta runt med i trafiken.

Bilduellen: Volvo XC90 mot Audi Q7 

Stor viktminskning

Det här är alltså på många sätt en helt ny Discovery jämfört med den tredje och den fjärde generationen – som båda var lite mer av arbetshästar. 

För att kunna växa utan att skapa ett monster har Land Rover – precis som hela Jaguar Land Rover-koncernen – arbetat mycket med viktminskning. Hela 480 kg har kastats av i jämförelse med föregångaren. Och det var nödvändigt.

Att få till balansen i en stor suv är inte lätt vilket bland annat konkurrenter som Alfa Romeo visat. Deras sportiga Stelvio blev kanske lite för sportig medan Jaguar F-Pace är lite mer balanserad.

Land Rover Discovery har lagts mer åt komforthållet varför köregenskaperna blir lite gungiga. Jag är också överraskad att inte styrningen balanserats bättre. Här ligger konkurrenterna från Volvo, Mercedes, Audi och BMW före.

BILTEST: Så bra är Volvo XC90 

Discovery är bra i terräng

Istället är det terrängegenskaperna och de många tekniska finesserna som särskiljer Land Rover från resten av bilvärlden.

Det är också väldigt vackert gjort med snygga former, genomtänkt design och fina material. Det är få bilar som känns lika lyxiga som en bil från Land Rover eller Range Rover, även om flera av inredningsdetaljerna känns lite gamla nu. 

Land Rover Discovery är en bil som jag gissar att många hade önskat att de hade råd med. Testbilen kostade närmare en miljon kronor med all extrautrustning. Då får du i och för sig en stor, mycket rymlig och lyxig suv med väldigt bra terrängegenskaper och många finesser men du får en relativt omodern drivlina utan någon form av elektrifiering.

 

BETYG i 5 kategorier

Motor och köregenskaper  –

Det är stort och gungigt i stadstrafik och gas, broms och ratt borde ha balanserats bättre. Nu är det riktigt svårt att köra mjukt och det är irriterande eftersom allt handlar om att ställa in responsen från pedalerna. Det gungar både framåt, bakåt och åt sidorna. Styrningen är trög men när du väl svänger ger sig bilen iväg för häftigt. 

Säkerhet och förarstöd

Allt finns men det mesta kostar. Adaptiv farthållare är mer eller mindre standardutrustning på många billigare bilar men här kostar det 14 000 kronor. I den billigaste S-versionen är flera av de fina finesserna inte ens möjliga att köpa till. Land Rover erbjuder både autobroms – 5–80 km/tim – men det är inte helt lätt att förstås till vilka modeller av Discovery tekniken finns som standard eller går att köpa till.

Teknik och uppkoppling

Jag gillar hur Land Rover tänkt när de skapat en bil med tekniska finesser för terrängkörning och körning på olika underlag. Det är rätt och helt i linje med bilens image – även om det i praktiken är få som någon kommer att fingra på gräsläget eller klättra-i-berg-knappen. Att bygga marknadens kanske allra bästa dragbil med många finesser för att koppla på och dra släp är också smart. Discovery är en perfekt bil för hästägaren. Jag saknar Apple CarPlay även om Land Rovers ersättningssystem för att spegla mobilen fungerar väldigt bra.

Design

Den långa sjusitsiga bilen får en lite speciell design baktill men jag tycker att Land Rover lyckats trixa bort de stora yttermåtten. Det är först när Discovery parkeras bredvid en annan bil som jag tydligt ser hur stor och kraftfull den är. Interiören är väldigt fin med många snygga lösningar och fina material. Men kanske är det dags att hitta på något annat än detaljen med att växelspaken sjunker ner i mittkonsollen. Den har vi sett på Land Rover, Range Rover och Jaguar i några år nu.

Köpa och äga –

Du köper inte en Land Rover Discovery på en eftermiddag. I alla fall inte om du inte har råd och säga "all utrustning" eller om du bryr dig om hur bilen verkligen konfigureras. Och när jag försöker kryssa fram mellan olika faktablad och beskrivningar undrar jag hur många som egentligen vill hålla på med det här? Är inte det allra vanligaste för bilar av den här typen att bilköparen verkligen säger "all utrustning"? Räkna med att värdeminskningen är kännbar under de första fyra åren.

Totalt: 17 (25)

3 Konkurrenter:

Volvo XC90 

Mercedes GLE

Audi Q7