Så bra är nya Volvo XC60

Volvo XC60
Foto: Volvo
Volvo XC60
Foto: Volvo
Volvo XC60
Foto: Volvo
Volvo XC60
Foto: Volvo
Volvo XC60
Foto: Volvo
Volvo XC60
Foto: Volvo
Volvo XC60
Foto: Volvo
Volvo XC60
Foto: Volvo
Volvo XC60
Foto: Volvo
Volvo XC60
Foto: Volvo
1 / 11

BARCELONA. Volvo är bäst i världen på att bygga säkra bilar.

Men det är långt ifrån allt. Inte nu längre.

Köregenskaperna i nya XC60 tar Volvo till en helt ny nivå.

Klicka här – Följ med inifrån nya Volvo XC60 i 360 grader!


Jag hittar en radiokanal som spelar popmusik och vrider upp volymen. Den spanska landsvägen framför mig ringlar mellan bergknallar, rondeller och svepande kurvor. Det är den allra första exklusiva testkörningen av Volvos nya storsäljare, XC60.

Efter bara några mil bakom ratten på Volvos nya XC60 känner jag mig hemma. Det är ett bra tecken. Det är ett tecken på att bilen är välbalanserad, med en perfekt förarposition och total harmoni mellan vad jag känner i ratten och stolen och vad bilen uträttar på vägen.

Volvo XC60 är en stor bil som väger närmare två ton. Ändå känns den lätt och jag har smekt bilen och kört sådär mjukt och lent som bara riktigt fina chassin kan klara av.

BETYGET: Så bra är XC60 i 5 kategorier 

Bergfasta köregenskaper

Nu vill jag ösa på lite och ökar farten. Körläge Dynamic ger kraft och bättre respons. Jag hade gärna haft paddlar på ratten för att styra effekten exakt. Även om jag inte kör snabbare så vill jag vara med och påverka motorn, två nedväxlingar, bam-bam, sen på igen.

Jag ökar farten ännu mer inför en serie svepande kurvor. Jag vill provocera fram en reaktion, något udda, något som skaver. Det går inte. XC60 ligger bergfast på vägen och krängningarna är minimala. Styrningen snabb och exakt. Luftfjädringen arbetar hårt och mycket. Den lite svävande känslan från samma fjädring i XC90 är ersatt av mer exakt precision och snabbare reaktioner.

Herregud – här behandlar jag Volvo XC60 D5 som vore det en liten sportbil. Spanska bilister måste tro att jag är tokig. Fara runt sådär med en suv, en trygg familjebil. Galning.

Senast jag hade samma känsla i bilen var under Car of The Year-testerna i Danmark då jag körde Alfa Romeo Giulia. Alfan hade samma egenskap som XC60 – förmågan att blanda en mjuk och aggressiv körstil.

BETYGET: Så bra är XC60 i 5 kategorier 

Pilot Assist fungerar bättre

Ute på den spanska motorvägen lugnar jag ner mig lite och går igenom de nya säkerhetsfunktionerna. Testar Pilot Assist, filkörningen och bilens komfort- och eco-läge. Den adaptiva farthållaren. Jag gläds åt att Volvo trimmat systemen och lyssnat på bland annat min kritik mot Pilot Assist. Nu är den snabbare, mer distinkt och bilen placeras mitt i körfältet. Pilot Assist klarar snävare kurvor och håller bilen i en stabil kurs istället för de många justeringarna vi såg i 90-seriebilarna.

Och så kommer jag på mig själv. Jag sitter och ler igen vid ratten. Ler åt de silkeslena och mjuka rörelserna. Åt responsen och åt att jag känner mig så hemma i den här bilen. Det går att köra Volvo XC60 sådär fantastiskt mjukt och behagligt, med fingertopparna. Där varje beröring känns i hela kroppen.

Precis som Volvos designchef Thomas Ingenlath beskriver det så är XC60 lite mindre rymlig, lite mer privat än den stordådiga XC90.

BETYGET: Så bra är XC60 i 5 kategorier 

En helt annan bil än XC90

Det finns de som påstår att XC60 bara är en mindre XC90, och jag har säkert varit med och bidragit till den bilden.

Men det är fel. XC60 har så mycket mer och en hel del annat än XC90. XC60 förtjänar verkligen att beskrivas som en egen bil. 

Det är lite ledsamt att parkera Volvo XC60 och lämna över nycklarna till nästa gång testförare. Det känns lite som att lämna ifrån sig sin egen bil.

BETYGET: Så bra är XC60 i 5 kategorier

3 Konkurrenter:

Audi Q5

Mercedes GLC

Alfa Romeo Stelvio

Volvo XC60 D5 AWD

Pris: från 465 900 kronor.

Garantier: 2 år nybil, 3 år vagnskada, 12 år rostskydd, 1 år vägassistans, 1 år service.

Motor: Fyrcylindrig diesel, dubbelturbo.

Cylindervolym: 1 969 cc.

Effekt: 235 hk.

Vridmoment: 480 Nm.

Kraftöverföring: Åttastegad automat, fyrhjulsdrift.

0–100 km/h: 7,2 sekunder.

Toppfart: 220 km/h.

Bränsleförbrukning: 5,5 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 144 gram/km.

Längd x Bredd x Höjd: 4 688x2 117x1 658 mm.

Tjänstevikt: från 1990 kg.

Dragvikt: 2400 kg.

Annons: