Opel Zafira – en liten bil med stora utrymmen

Det största lyftet har skett inuti Opel Zafira.
Foto: Opel
Foto: Opel

FRANKFURT. Opel Zafira må vara liten på utsidan – men den är oväntat stor inuti.

Nu får den här lilla storlastaren en uppdatering med ny inredning, ett snyggare yttre och ett gäng smarta funktioner.

Vi har provkört den.

Modellen Zafira har hängt med länge nu, redan 1999 lanserade Opel den första generationen av den lilla minibussen. Och trots att det här segmentet är en försvinnande liten del av den totala bilmarknaden, Opel räknar med att det handlar om ungefär fem procent, har Zafira blivit en framgång för den tyska tillverkaren.

Tydligen har man någonstans prickat riktigt rätt, Opel uppger nämligen att man lyckats sälja hela 2,7 miljoner exemplar av modellen. Och man avlivar nu de rykten som säger att Zafira är på väg att läggas ner och ersättas av en crossover.

BETYG+BILDER: Så bra är Opel Zafira

Hög tid för uppdatering

Zafira kommer att fortsätta att vara en viktig medlem i familjen under en överskådlig framtid. (Den där crossovern som det snackats om kommer visserligen att presenteras inom kort, men den blir ett komplement till övriga modeller i programmet).

Den nuvarande generationen av Zafira rullade ut på de svenska vägarna någon gång mellan 2011 och 2012. Det betyder att det är hög tid för en uppdatering – och det är precis vad som nu sker.

Tittar man på uppdaterade Zafira från utsidan har det dock inte hänt så mycket. Bilen ser lite fräschare ut tack vare en ny grill som designats för att bilen ska se bredare ut. Zafira har också fått nya strålkastare som ger ett lite piggare intryck. I bak hittar vi förändrade baklyktor, men all plåt är sig lik sen tidigare.

BETYG+BILDER: Så bra är Opel Zafira

Hänt mycket inuti

Även när det gäller drivlinorna känner vi igen oss. De motorer som är aktuella är en dieselmotor på två liter och 170 hästar, en bensinare på 1,4 liter och 140 hästar och en CNG-version på 150 hästar. En 1,6-litersdiesel, en motor som redan nu sitter i Opel Astra, tillkommer lite senare. Vi kör tvålitersdieseln och det visar sig vara en maskin som passar bilen bra, både stark och hyfsat snål.

Inuti bilen har det betydligt mer än på utsidan. Zafira, som är sjusitsig och som hyllats för att vara en flexibel bil, har fått en helt ny inredning. Interiören har gjorts om och här har man hämtat den mesta av inspirationen från Opel Astra. Det betyder bland annat bättre kvalitetskänsla i materialen, en ny pekskärm som gjort det möjligt att minska antalet knappar och en ny och snyggare ratt. Uppdaterade Zafira går också att få med en adaptiv farthållare, vilket är skönt på långresan.

Sugen på en Opel Zafira? Se vad du kan få för din gamla bil här

Opel Zafira 2,0 CDTI Business

Pris: Från 300 900 kronor.

Garantier: 2 år nybil, 3 år vagnskada, 2 år lack, 12 år rost, 1 år assistans.

Motor: Fyrcylindrig diesel.

Cylindervolym: 1 956.

Effekt: 170hk.

Vridmoment: 400 Nm.

Kraftöverföring: Framhjusdrift, manuell.

0–100 km/h: 9,8 sekunder.

Toppfart: 208 km/h.

Förbrukning: 5,2 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 137 gram/km.

LängdxBreddxHöjd: 4 656x2 099xX XXX mm.

Tjänstevikt: 1 775 kg.

Annons: