Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Körglädje i sin renaste form: Porsche 911 Carrera 4 GTS

Foto: Porsche
Få bilar – om någon – i samma prisklass kan mäta sig med Porsche 911 Carrera 4 GTS.
Foto: Porsche

Det är ren körglädje.

Det är en så fin balans mellan sport, racing och Svensson-körning.

Och det är unikt hur Porsche kan behålla sin position som världsledande bland sportbilstillverkarna.

Porsches 911-familj växer och består i dag av tre huvudsläktgrenar, Carrera, Targa och Turbo. Varje gren har sedan i stort sett en standardmodell, en S-modell och en GTS-modell. Till det kommer cabriolet- och fyrhjulsdrivna varianter av såväl turbo som Carrera.

Ja, ni kan börja räkna. Men det finns alltså fler 911-varianter än det finns modeller i Volvos hela program. 

Bland de allra färskaste i de svenska bilhallarna är Porsche 911 Carrera 4 GTS med ett frånpris på nätta 1,3 miljoner kronor.

BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är Porsche 911 Carrera 4 GTS 

Stabil på vägen 

Carrera-namnet kommer en biltävling i Mexiko på 1950-talet, Carrera Panamerica, men det lite speciella är att på racets – en slags landsvägstävling från kust till kust – hemsida finns inte Porsche med som segrare en enda gång. Tävlingen har återuppstått och 2009 vann Stig Blomqvist och Ana Goni i en Studebaker, vilket för övrigt är bilen man ska ha om man ska vinna den tävlingen.

Ändå klingar Porsche Carrera så klassiskt fint. Och lika fint och utmejslat som en Carrara-marmorskiva är köregenskaperna på en Porsche Carrera. I 4 GTS får du också den fina fyrhjulsdriften som hjälper till att både accelerera och stabilisera bilen samt lite tuffare och snygga röda designdetaljer. Den sjustegade PDK-automatlådan bemästrar de 450 hästkrafterna på bästa sätt och det räcker med små enkla rörelser och grepp för att styra bilen till rätt ställe och med rätt växel.

Upp och ner genom växellådan, fina rattrörelser och det flyter fint genom kurvorna.

BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är Porsche 911 Carrera 4 GTS 

Sportbil med världsledande komfort

Det är lätt att förstå varför tillverkare som Lynk&Co och Kia sneglat på Porsches design. Den bulliga framskärmen ger sportbilskänsla och det är svårt att sluta titta på de breda höfterna i backspegeln.

De senaste veckorna har jag kört många olika bilar och många som haft en obehaglig obalans i styrning och respons från olika reglage. Här är Porsche världsledande vilket blir så tydligt när jag kan köra en sportbil så mjukt och fint i vardagstrafiken. Samma körning som var så mycket svårare i till exempel en Alfa Romeo Stelvio eller en Land Rover Discovery – bilar som borde ha komfort som främsta prioritet.

Från vardagen kan jag med några vrid på Porsches chassi-inställning så får jag en riktig sportbil. Jag gillade Sport-läget bäst då ljudet var både behagligt men påtagligt och motorn svarade fint.

BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är Porsche 911 Carrera 4 GTS 

Toppfart på över 300 km/h

Toppfarten är strax över 300 km/tim och accelerationen mellan 150 till 250 är minst lika imponerande som från stillastående. Att nå 300 km/tim är svårare även om det mer är underlagets ojämnhet som bromsar mig än motorn. Kraften finns där även över 250.

Porsche utmanas från flera håll och det finns bilar men fler hästkrafter än 450. Det finns också bilar mer ännu mer attityd, mer ljud och racingdesign.

Men det finns, enligt mitt tycke, få bilar om ens någon i samma prisklass som är mer balanserade och behagliga även vid tuff körning än en Porsche Carrera 4 GTS.

BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är Porsche 911 Carrera 4 GTS 

3 konkurrenter

Mercedes AMG GTR

Jaguar F-Type R

Aston Martin V8 Vantage

Porsche Carrera 4 GTS

Pris: från 1 315 000 kronor.

Garantier: 2 år nybil, 3 år lack, 12 år rost.

Motor: Sexcylindrig bensin. Boxer. Dubbelturbo.

Cylindervolym: 2 981 cc.

Effekt: 450 hk.

Vridmoment: 550 Nm.

Kraftöverföring: Sjustegad automat, PDK. Fyrhjulsdrift.

0–100 km/h: 3,6 sekunder (med launch control).

Toppfart: 308 km/h.

Bränsleförbrukning: 8,5 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 192 gram/km.

Längd x Bredd x Höjd: 4 528x1 852x1 284 mm.

Tjänstevikt: 1 590 kg.

Dragvikt: -

Annons: