Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>BILTESTER

Publicerad 8 jan 2017 11:30

Kan Alfa Romeo vinna över rutinerade Audi?

Alfa Romeo Giulia.

Alfa Romeo Giulia.

1/2

Foto: Alfa Romeo

Audi A5.

Audi A5.

2/2

Foto: AUDI AG

Två snygga bilar med mycket personlighet.

Men räcker verkligen Alfa Romeos helt nya Giulia till jämfört med rutinerade Audi A5?

Vi reder ut över fem intressanta ronder.

Audi hittade tidigt rätt med sin coupémodell A5. BMW och Mercedes har följt efter och nu rusar alla premiumtillverkare för att bredda sitt modellprogram med coupéer. Trenden har till och med spridit sig till suv-kategorin där BMW:s X6 är det kanske tydligaste exemplet.

Jag har alltid tyckt om Audi A5 och dess syskonvarianter. Bilen känns mera kompakt än till exempel en A4 eller A6 och levererar köregenskaper som de mindre A3 och till och med A1. Med rätt motor ligger Audi A5 perfekt i händerna och jag har många, många gånger kört på kurviga vägar med bra flyt.

Därför är det inte lätt för en helt ny utmanare.

Alfa Romeo behövde en ny storsäljare och en bilmodell att bygga ett helt framtida modellprogram på. De skapade plattformen Giorgio och på den först och främst modellen Giulia.

Efter ett år fyllt av hyllningar finns Alfa Romeo Giulia rättmätigt med som en av sju bilar i finalen av Car of The Year 2017. När jag testkört olika versioner av bilen har köregenskaperna verkligen imponerat. Men är det tillräckligt mångsidig för att klara av en Audi A5?

Häng med över de fem ronderna.

Så häng med över fem ronder.

1. Motor och köregenskaper

Audi har förstås en rad motoralternativ till sin A5 och såklart speglar drivlinorna det som finns för andra Audi-modeller på samma plattform. När jag testkörde Audi A5 under Car of The Year-veckan i Danmark gjorde jag misstaget att köra bilen med en 190-hästkraftersdiesel. Med en diesel blir responsen lite väl seg för en bil som A5, den behöver lite snabbare svar. Växellådorna är också hämtade från VW-koncernhyllan och automatlådan är den vanliga S-tronic med dubbelkoppling. Allt är bra - men lite tråkigt. Det blir roligare med S5, men då kostar det förstås mer.

Alfa Romeo har försett Giulia med relativt likartade drivlinor. Och det finns faktiskt dieslar, hua. Jag hoppas att dieseltrenden verkligen marginaliseras i Europa så att vi kan få se bilar som Giulia med riktigt fina el-bensinhybrider i stället. Nu väljer vi gärna en tvålitersbensinare på 200 hästkrafter och en åttastegad snabb växellåda. Eller kanske ännu hellre tvålitaren på 280 hästkrafter och fyrhjulsdrift.

Vinnare i ronden: Alfa Romeo

2. Säkerhet och förarstöd

Audi brukar stoltsera med sitt tekniska försprång och det finns en hel del att tillgå vad gäller säkerhet och förarstöd hos Audi. Tyvärr så ingår inte alla finesser i standardutrustningen då Audi valt att försöka pressa ner instegspriset på A5-modellen. Du behöver lägga till cirka 30 000 kronor för att få det så kallade city-paketet och ytterligare 18 000 kronor för att få bland annat adaptiv farthållare ocj så kallad kökörningsassistent. Men ser vi enbart till den tekniska nivån och systemen för förarstöd och lämnar eventuella extrakostnader till köpa-äga-ronden så håller Audin väldigt hög nivå på sina stöd- och assistentsystem. De är funktionella och väl beprövade.

Alfa Romeo har valt en lite annorlunda strategi och plockar in fler tekniska säkerhetsfinesser och förarstöd i standardutrustningen. Mycket av säkerheten i Alfa Romeos Giulia ligger också i den fina köregenskaperna, i den nya hjukupphängningen som gör att hjulen befinner sig i ett bättre läge mot asfalten även under riktigt sportig körning. Alfa Romeo har också lagt mycket kraft vid att utveckla riktigt bra bromsar - vilket är nog så viktigt för en bils säkerhet.

Vinnare i ronden: Alfa Romeo

3. Teknik och uppkoppling

Det här blir en väldigt jämn roll där Audis aningen mer genomtänkta layout och symmetri för hur gränssnittet mellan förare och bil ska se ut. Att Alfa Romeo i de testade bilarna saknar Apple Car Play och Android Auto - det ska komma till suv:en Stelvio sägs det - antyder att Alfa Romeo inte riktigt förstått hur det ser ut i dag. Alla kopplar mer eller mindre alltid in telefonen via de här två olika systemen hellre än via Bluetooth.

Ljudanläggningarna är jämförbara och här är det så sorgligt enkelt att tysk ordning och reda slår den italienska röran och ofullkomliga på fingarna.

Och då är ändå Alfa Romeo Giulia på många sätt en nyare konstruktion än Audi A5. Vi noterat också lite missljud här och där vilket tar ner det totala komfortbetyget. Audi A5 briljerar här med en väldigt trevlig förarmiljö där allt presenteras på ett fint sätt.

Både Giulia och A5 visar upp väldigt sköna och komfortabla stolar.

Vinnare i ronden: Audi A5

4. Design

Jag har alltid varit svag för coupéformen och gillat Audi A5 från allra första stunden. Den kan se väldigt diskret ut men också väldigt kaxig och tuff. Audi är på väg att byta formspråk och det ska bli spännande att se vad man gör med sina coupéer. Jag gillar också den enkla inredningen där Audi inte försökt för mycket.

Alfa Romeo Giulia är också en vacker bil men kanske inte lika omedelbart snygg som Audi A5. Här handlar det mer om totalkänslan för bilen som gör den vacker. Jag förstår att grillen måste se ut som den gör och den är klassisk mer än snygg. Ansiktsuttrycket på Giulia blir därför aningen knepigt och det är inte lätt att förse den med snygga lampor.

Jämför med Audi A5 som har en så självklar uppsyn - både framifrån och bakifrån.

Alfa Romeo är också något trång i kupén vilket märktes när i körde undanmanöverprovet under Car of The Year-testerna. Det var lite väl ofta som vänster armbåge tog i förardörren.

Vinnare i ronden: Audi A5

5. Köpa och äga

Det är väl egentligen inget snack om att en Audi A5 med rätt säkerhetsutrustning och drivlina är ett väldigt bra köp för någon som varken har hund, prylar eller massor av barn att packa in i bilen. Att bara ha en väldigt trevlig bil att åka i och att köra.

Audi A5 har väldigt fina köregenskaper och varje gång jag kört bilen känns det som att jag kan åka till Nordpolen och tillbaka utan att tröttna. Bilen känns väldigt lätt och omedelbar i händerna och jag har en bra kontakt med bilen på alla sätt.

Men.

Det finns något väldigt lockande med Alfa Romeo Giulia. Något som är svårt att ta på - något som får hjärtat att bulta lite extra. I sina bästa stunder får det här mig att bortse från eventuella briser, att bilen inte är sådär väldigt snygg eller att det saknas Apple Car Play.

Jag kan, faktiskt, då och då drömma mig tillbaka till de svepande vägarna i Danmark där jag testkörde Alfa Romeo Giulia. Hur bilen löd minsta rörelse på ratten, reagerade direkt på varje upp- och nedväxling. Responsen var så omedelbar att jag kände mig ett med bilen.

Och när det inträffar är det svårt att värja sig. Då jag bara vill tillbaka - då jag önskar att det stod en Giulia på garageuppfarten och det är då jag bara vill ut och ta redan på var gränserna finns. Jag kommer inte att tröttna på en Alfa Romeo Giulia, jag lovar.

Vinnare i ronden: Alfa Romeo Giulia

Totalt

Totalt: Varken Audi A5 eller Alfa Romeo Giulia köps med hjärnan. Här är det mer eller mindre bara hjärtat som avgör. Det gör valet bara svårare men när jag behöver fälla en utslagsröst åt något håll är det de underbara köregenskaperna och den enormt fina balansen i bilen som avgör. Jag minns att jag åkte och skrattade under testdagarna i Danmark. Jag skrattade och smekta "min" Giulia genom kurvorna. Det är faktiskt inte så ofta man får uppleva sånt och därför är Alfa Romeo Giulia min vinnare i den här tuffa duellen.

Vill du titta närmare på snygga Audi A5 Coupe? Läs vårt test här.

Är du också nyfiken på nya Alfa Romeo Giulia? Läs vårt test här.