Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>BILTESTER

Publicerad 15 dec 2016 14:11

Fiat 124 – så bra är italienska Mazdan

Fiat 124

Fiat 124

1/4

Foto: Fiat

Fiat 124

Fiat 124

2/4

Foto: Fiat

Fiat 124

Fiat 124

3/4

Foto: Fiat

Fiat 124

Fiat 124

4/4

Foto: Fiat

TANNIS. Mazda byggde en ny ikon,

Fiat kopierade och förbättrade.

Även om jag inte förstår hur de här bilarna kan vara så populära.

Jag har aldrig gjort någon hemlighet av att jag inte förstår febrandet runt Mazda MX5. Det var många år sedan den lilla sportbilen var någon sportbil. Jag röstade inte heller på MX5 i Car of The Year 2016 där bilen till slut kom trea bakom Opel Astra och Volvo XC90. Vissa av mina jurykollegor hade till och med MX5 som nummer ett.

Det visar hur olika uppfattningarna kan vara om en bil, eller om bilar. Att tycka om bilar är till en del fakta men till en stor del tyckande. Hur känns styrningen, hur bra är kraften i motorn eller hur mycket låter det i kupén. Vissa delar går att mäta men det blir en stor dos tyckande.

BETYG I 10 KATEGORIER: Så många getingar får nya Fiat 124

Ny motor och kaross – resten är Mazda

Fiat 124 är ett resultat av ett samarbete mellan Mazda och Fiat-koncernen. Fiat fick, enkelt uttryckt, köpa en MX5 och stoppa i en egen motor. Nu valde Fiat också att bygga en något större kaross men de lämnade å andra sidan inredningen i det närmaste orörd.

Styrningen justerades också och är lite mindre direkt och det gjorde Fiat förstås för att bilen skulle få ett lite mer amerikanskt uppträdande. Jag påminns ändå om MX5 när jag testkör bilen på vägarna utmed Danmarks norra kust. Det är samma känsla i växellådan och snudd på exakt samma ljud från motorn, trots att Fiat monterat sin 1,4-litersmotor på 140 hästkrafter.

Det saknas en hel del isolering så det blir mycket vinbrus och vägljud - det är väldigt mycket entusiastbil över Fiat 124, precis som det är med MX5.

BETYG I 10 KATEGORIER: Så många getingar får nya Fiat 124

Borde ha satsat på egen inredningen

Vid ratten ser du också den snygga motorhuven och bilen känns betydligt sportigare från insidan än den ser ut att vara från utsidan. Designen på Fiat 124 är lika snäll som MX5 trots att som sagt Fiat försökt att få lite mer muskler på 124:an.

Fiat har också försökt att bygga om och bygga eget men i så fall har man missat en väsentlig detalj. Känslan i inredningen, hur stolarna känns, hur ratten upplevs, hur fingrarna arbetar med reglagen spelar roll för bilens identitet. För vissa betyder det mer än hur växellådan och gaspedalen fördelar kraften eller responsen i rumpan när bakhjulen släpper.

Fiat hade gärna fått spara in på lite karossjobb och byggt en mer egen instrumentering och inredning. Fiat har ändå gjort något väldigt bra - de har byggt en Abarth-version av 124. Där får vi en motor på 170 hästkrafter vilket gör bilen betydligt mer intressant. Tyvärr blir den då också betydligt dyrare.

BETYG I 10 KATEGORIER: Så många getingar får nya Fiat 124

3 Konkurrenter:

Mazda MX5

Volkswagen Beetle

Opel Cascada