Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>BILTESTER

Publicerad 4 maj 2017 11:40

Biltest: Vi kör sex versioner av E-klass

E-klass sedan

E-klass sedan

1/5

Foto: Mercedes

E-klass kombi

E-klass kombi

2/5

Foto: Mercedes

E-klass coupé

E-klass coupé

3/5

Foto: Mercedes

E-klass All Terrain

E-klass All Terrain

4/5

Foto: Mercedes

E-klass E63 AMG S

E-klass E63 AMG S

5/5

Foto: Mercedes

Mercedes E-klass imponerar i alla dess former

Vi har testat sex varianter av Mercedes lyxåk!

När Mercedes E-klass körde in på pallen i Car of the Year 2017 var det många av jurymedlemmarna som pekade på det breda modellprogrammet och de många varianterna som finns på bilen.

Och visst har Mercedes världens bredaste modellprogram där nya E-klass finns i inte mindre än fem olika former. Lägg till det alla olika drivlinor så förstår vi att det finns en E-klass för alla.

Vi har kört de fem mest tydliga varianterna av E-klass – från den allra första testkörningen av sedanen i Portugal våren 2016 till några snabba svängar med E63 AMG i Stockholm den senaste veckan.

Här är Mercedes E-klass – hela klassen:

E-klass sedan

Pris: från 394 900 kronor

Kommentar: I mars 2016 fick vi tillfälle att köra nya Mercedes E-klass för första gången. Vi njöt av den nya instrumenteringen och fick på motorvägarna söder om Lissabon verkligen testa Mercedes nya autopilot, Drive Pilot. Det var också första gången jag testade Mercedes nya fyrcylindriga dieselmotorfamilj och till det en niostegad automatlåda. Vi fick också testa Mercedes autobroms och finessen med att köra bilen från en app i telefonen. Testbilen var en E220D. I den då tiodelade betygsättning fick totalt 40 av 50 möjliga getingar.
HELA TESTET: Mercedes levererar verkligen med E-klass 

E-klass kombi

Pris: från 390 900 kronor.

Kommentar: När Mercedes till slut fick bilar till Sverige och dessutom Sverigefavoriten kombi så testade vi förstås den också. Även i den här testbilen satt 220D-motorn på 194 hästkrafter och intrycken från sedan-körningen i Portugal fanns kvar även på svensk asfalt. Mycket hög komfort, snygg inredning och fin drivlina, även om motorn blev av med en geting när den fick lite extra vikt att släpa runt på. När betygen räknades ihop fick kombiversionen 41 av totalt 50 getingar och kampen mot Volvo V90 var och är mycket tuff. Båda bilarna har sålt bra sedan introduktionen förra året – även om V90 ryckt lite som Sveriges mest sålda bil första kvartalet 2017.
HELA TESTET: Så bra är nya Merca E-klass kombi 

E-klass coupé

Pris: från 447 900 kronor.

Kommentar: Ni som besökte Stockholm Lifestyle Motorshow tidigare i år kunde själva titta på en av Detroit-salongens stora bilnyheter – coupé-versionen av E-klass. Med en sluttande taklinje får du en väldigt elegant bil. E-klass fina inredning gör sig också mycket bra i coupéutförande och du åker som en kung på bilens alla platser. Vi testade bilen i Stockholm med fina E400-drivlinan. Det är hela tiden elegant och bekvämt även om det går att ställa in lite sportigare körlägen. Jag kan inte undgå att tänka på vad roligt det skulle vara om Volvo hade råd att bygga en coupé på sin S90. Med den feta motorhuven och de fina höfterna skulle det bli en mycket fin bil att titta på. Volvo skulle också kunna få till lite sportigare egenskaper än de som Mercedes valt för sin coupé.

E-klass plug-in-hybrid

Pris: från 563 900 kronor.

Kommentar: Mercedes satsar självklart hårt på tjänstebilsmarknaden i Sverige och en av de stora nyheterna den senaste tiden är laddhybridversionen av E-klass. Här arbetar elmotorn på 82 hästkrafter tillsammans med en fyrcylindrig bensinmotor två liter och 211 hästkrafter. Förbrukningen blir låga 2,1.-2,5 liter bensin per tio mils körning. Här finns totalt fyra olika körlägen för att dels maximera effektuttaget men också för att köra så miljövänligt som möjligt och för att återvinna energi till batteriet på ett effektivt sätt. Drivlinan fungerar väldigt mjukt och det märks inte att den växlar mellan el- och bensindrift, i alla fall inte om du kör normalt. Räckvidden för batteriet om du kör bara på el är cirka tre mil. Men det är inte så vi ska se den här hybriden utan mer som en bensinbil där elmotorn hjälper till att sänka den verkliga förbrukningen.

E-klass All Terrain

Pris: från 497 900 kronor.

Kommentar: Mercedes har äntligen hängt med i det här tuff-tuff-tåget med CrossCountry-bilar. Det har till och med gått så långt att BMW tänker komma med en lite högre och tuffare version av sin 5-serie för att möta konkurrensen från Volvo, Audi och Subaru. E-klass All Terrain är i praktiken en E220D kombi med automatlåda och fyrhjulsdrift. Den är aningen högre än en vanlig kombi och den ser aningen tuffare ut. Mercedes har valt en väldigt snäll design och kanske är det här ett första steg för att känna av marknaden. Vi testade All Terrain hemma i Sverige och det märks att den är högre när du ska kliva i och ur. Men för dig som köpare är det verkligen värt att räkna på om en vanlig kombi med fyrhjulsdrift blir billigare. Då  kan du också välja en annan motor.

E-klass E63 AMG S

Pris: från 1 215 900 kronor

Kommentar: Och så var det värstingversionen av E-klass. Bilen som på något sätt definierar Mercedes enorma styrka som biltillverkare. På hyllan finns redan den fina V8-motorn på – i den här versionen hela 612 hästkrafter. Det är alltså fler hästkrafter än i tuffa AMG GTR. Dessutom är det fyrhjulsdrift och en fin och snabb automatlåda. Wow – här trycks jag mot ryggstödet i en makalös acceleration. 0-100 km/tim går på 3,4 sekunder och det känns bensäkert och stabilt. Dessutom kan jag lätt trycka fram ett komfort-läge som gör bilen som vilken Svensson-bil som helst, ja, nästan i alla fall. Det enda jag saknar är det mäktiga motorljudet som Mercedes skapat i AMG GT-bilarna. Fast å andra sidan – med det ljudet i den här bilen så hade det varit helt omöjligt att hålla hastighetsbegränsningarna.