Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>BILTESTER

Publicerad 16 dec 2016 10:22

Bilduellen: Volvo XC90 mot Audi Q7

Volvo vinner lite överraskande 4 av 5 ronder när XC90 möter Q7.

Volvo vinner lite överraskande 4 av 5 ronder när XC90 möter Q7.

Foto: David Jakobsson

Det här var det stora - och svåra - suv:valet under 2016: Volvos nya lyxiga XC90 eller Audis snygga och körglada Q7.

Och så länge BMW dröjer med sin nya version av X5 lär det här fortsätta att vara de svenska suv-köparnas drömduell.

Det finns väl bara ett sätt att ta reda på vilken som är bäst: köra dem, sida vid sida.

Volvos nya 90-serie presenterades på hösten 2014 men det var först ett år senare försäljningen verkligen satte fart. Och under hela 2016 var det många svenska bilköpare som i alla fall drömde om Volvos stora suv.

Audi rullade fram sin nya Q7 för test i alpbyn Verbier på våren 2015 och det stod klart direkt att det här var Volvos huvudkonkurrent.

Båda bilarna kommer med ny och häftig teknik, båda har en hög säkerhet, välutvecklade drivlinor och riktigt fin komfort.

Men det finns tydliga skillnader, speciellt för köpare som gillar idén med att köra på el och funderar på laddhybridversionerna.

Nog snackat - nu kör vi, sida vid sida:

1. Motor och köregenskaper

Volvo har gjort underverk med sin nya fyrcylindriga motorfamilj och det kommer mer från den offensiva utvecklingsavdelningen. Vid testkörningen i Barcelona var inte hybriddrivlinan helt färdig men den vässades lagom till lanseringen.

Volvos köregenskaper är riktigt fina med den innovativa bladfjädringen och även med alternativet luftfjädring. Så oerhört mjuk att vi gärna använde bilen för att från bakluckan filma andra bilar.

Audi briljerar med en rad mycket trevliga motorer och en styrning som gör att det här känns som en betydligt mindre bil än vad det är. Hybriddrivlinan har en smart mjukvara som gör att du utnyttjar elen i batteriet på allra bästa sätt. Trots att Audi använder en diesel tillsammans med elmotorn ger vi den högsta möjliga betyg.

Vinnare i ronden: Audi Q7

2. Säkerhet och förarstöd

Volvo bygger världens säkraste bilar och kommer att fortsätta att göra det. Det är ingen slump att ett företag som Uber väljer att samarbeta med Volvo om självkörande bilar. Volvo har rätt varumärke och rätt trovärdighet inom världens bil- och teknikföretag. Volvo går också före och tvekar inte när det gäller att bygga in ny och nyttig säkerhet - oberoende av om den eller det krockinstitutet väljer att premiera funktionen.

Volvo är också tidiga med kommunikation mellan bilar för att varna förare.

Audi ligger inte långt efter inom säkerhetsområdet och har flera bra förarassistansfunktioner. Men Audi känns något mer defensiva och anpassar sig mer än agerar på nya krav och ny teknik.

Något annat än seger för Volvo XC90 i den här ronden skulle vara att underkänna allt det Volvo står för.

Vinnare i ronden: Volvo XC90

 

3. Teknik och uppkoppling

Volvo valde med sin stora bildskärm att gå ett väldigt stort steg längre än många andra. Och det har visat sig att Volvo även på det här området var tidigt ute och något av en föregångare, även om Tesla var allra, allra först med en stor bildskärma. Volvo förstod också tidigt vikten av att enkelt koppla in telefonen till bilen med funktioner som Apple Car Play.

Volvo har också fortsatt att förse XC90 med nya finesser även om tekniken för självkörande har bromsats lite. Volvo väljer här att hoppa över några steg och ligga kvar på nuvarande nivå tills dess att tekniken är helt utvecklad.

Både Volvo och Audi har arbetat hårt för med för att skapa en väldigt fin komfort och här har man lyckats isolera bort störande ljud och med hjälp av fina chassin och exceptionellt bra fjädring få de kanske allra mest komfortabla bilarna just nu.

Audi vill vara ett teknikföretag som ligger främst och visst finns det många nyttiga finesser, som till exempel backa-med-släp-hjälp .Men tyvärr är också Aud duktiga på att ta betalt för sin teknik.

Vinnare i ronden: Volvo XC90

4. Design

Audi har haft några generationer på sig att få till sin design av Q7 och visst har Audi lyckats skrapa bort en hel del lager plåt från den gamla klumpiga bilen. Audi har tagit till sig kritiken om att Q7 sett ut som ett strykjärn. Med massor av sparad vikt har också designen förenklats och blivit mer stilren. Men Q7 fick inte vara först ut med Audis nya designspråk - det kommer med nya A8 under nästa år.

Precis som alltid med en ny Volvo så gick meningarna isär om Volvo XC90. Det var inte bara ljusbilden Tors hammare som delade Sverige i två läger. Jag tillhör den positiva sidan och jag tycker att XC90 också åldrats mycket bra. Volvo XC90 ser så mycket ljusare och lyxigare ut än en Volvo Q7 - och det är precis det Volvos designchef Thomas Ingenlath menar med Skandinavisk design.

Volvos interiör är väldigt lugn och behaglig med få knappar och enkel logik. Sen vet jag att det är många som inte riktigt gillar pekskärmar med svepfunktion.

Audi har med Virtual Cockpit också en väldigt digital och värdig inredning även om den inte är lika stilren och rak som i Volvon.

Vinnare i ronden: Volvo XC90

5. Köpa och äga

Det här är två väldigt dyra bilar och med det följer en rejäl värdeminskning de första åren. Volvo har haft vissa leveransproblem med långa köer på XC90 men då bilen ändå fortfarande känns modern - och kommer att göra så tills nästa 90-serie rullas ut - som är inte värdeminskningen brutal. Vi kommer också att se att värdet på XC90 stabiliseras när 60-serien kommer fram. Volvo vill trycka upp priset på XC60 och kommer att göra allt för att det också påverkar XC90 uppåt i prislistan.

Audi har en något knepigare situation där framför allt laddhybriden lider av att ha batteriet delvis i bagageutrymmet. Anledningen är att Q7 är byggd på en något äldre bottenplatta. Det kommer att hända mycket inom Audi framöver vilket betyder att dagens Q7 kan riskera att köras om rejält av nästa generation. När nya Audi A8 visas är det också starten på ett nytt designspråk som ska spridas till övriga modeller.

Att köpa en Volvo XC90 kan därför över tid vara ett för plånboken klokare val.

Vinnare i ronden: Volvo XC90

 

Totalt: Volvo XC90 vinner lite överraskande med hela 4-1. Men det är tufft och jämnt i flera kategorier där Volvo vinner rond tre knappt på sin fina säkerhet, rond fyra på den ljusa interiören. Och trots att Volvo XC90 visades något tidigare än Audi Q7 så känns Volvon som en modernare bil. Det ska bli riktigt spännande att se om BMW verkligen når upp till någon av de här två när deras nya X5 ska visas till modellåret 2018.

 

Audis fina laddhybrid tar hand om elkraften på ett effektivt sätt - läs testet här.

En lyxig sjusitsig laddhybrid - läs om Volvo XC90 T8 här.