Fram tills för något år sedan var Mitsubishi Outlander i stort sett ohotad i sitt segment. Det fanns knappt några andra rymliga hybridsuvar som gick att få för en rimlig peng, vilket gav en snudd på unik position på marknaden.
Och nyregistreringsstatistiken talade sitt tydliga språk. I Europa blev Outlander den mest sålda laddhybriden 2015, 2016 och 2017. Även i Sverige har den varit en av de allra populäraste bilarna i kategorin, men i takt med att floran av konkurrenter blivit rikare har den börjat tappa positioner på försäljningsstoppen.
I dag är laddhybriderna fler, billigare, effektivare och präglas av färre kompromisser. Se bara på Kias lilla Niro, som börjar på låga 298 900 kronor, eller Volkswagens populära storlastarkombi Passat GTE.
Outlander har fortfarande få jämförbara utmanare i samma prisklass, men för att fånga alla kunder som vill slippa stundande dieselförbud och skyhög fordonskatt rullar den japanska tillverkaren nu ut en uppdaterad version av sin storsäljare.
En smart och bränslesnål suv
Så, vad är det som är nytt?
Främst handlar det om en uppdatering av drivlinan. Den gamla bensinmotorn på 2.0 liter är bytt mot en ny på 2.4, samtidigt som den bakre elmotorn (det sitter en på varje axel) blivit tio procent starkare. Under skalet sitter också en ny battericell som ger 15 procent bättre kapacitet och tio procent högre effekt. Tillsammans ger det 14 respektive 13 nya hästkrafter, även om Mitsubishi inte vill ange någon maxeffekt med förevändningen att de tre elmotorerna aldrig går för fullt samtidigt.
Förbrukningen anges till låga 0,2 liter milen enligt den nya, tuffare körcykeln WLTP, som EU tagit fram för att biltillverkarna inte ska kunna skylta med låga utsläpp de bara kan leva upp till i laboratoriemiljö. När jag kör på landsvägen mellan de små byarna i franska Marseille kommer jag sällan under 0,3 liter med bilen i normalt läge. När batterikraften sedan börjar tryta blir siffran inte oväntat betydligt högre. Men för den som planerar sin körning noggrant är det faktiskt inte helt orealistiskt att komma ner mot den deklarerade nivån.
Liksom många andra moderna hybrider har Outlander ett system som tar tillvara på rörelse- och bromsenergi för att ladda på batteriet, alltså ett kretslopp där körningen hela tiden optimeras för att bensinmotorn inte ska behöva arbeta i onödan.
Jag gillar särskilt att det finns paddlar på ratten där man kan justera hur mycket bromsenergi som bilen ska ta tillvara på. Väljer man att återvinna mer blir motorbromsen starkare, vilket illustreras med en digital mätare som visar hur batteriet fylls på. När man vänjer sig känns det väldigt naturligt. Stundtals tänker jag nästan helt bort den traditionella bromsen i de backiga vindistrikten.
För den som vill ta miljötänket steget längre än så går det att köra 45 kilometer enbart på el.
LÄS MER: Mitsubishi: ”Vi rider på vågen av dieselförbud”
Bättre körkänsla i nya Mitsubishi Outlander
Mitsubishi har förbättrat chassit, dämpningen och styrningen från förra generationens Outlander. Det känns faktiskt hyfsat tydligt. Rattutslagen ger mer direkt respons hos den nya bilen och överlag är den väldigt mjuk och fin att köra. För den som är van vid de tyska, stummare premiumsuvarna kan den kanske uppfattas som lite väl gungig. Men överlag är det en väldigt bekväm bil – vid sidan av eldriften är det kanske den största styrkan. Man får aldrig ångest inför ett läskigt fartgupp.
Bland nyheterna finns också två nya körlägen. I ”Sport” optimeras bilens egenskaper för att ge bättre acceleration i lägre hastigheter och i ”Snow” ska väggreppet på halt underlag bli bättre. Det förstnämnda är inte så mycket att hurra för. Förbrukningen går dessutom upp mot en liter milen. Det är inte så den här bilen ska köras och det blir det aldrig särskilt mycket sport över det hela.
LÄS MER: Varning – 17 populära suvar med stora brister

Lite väl lik föregångaren
Utseendemässigt är nya Outlander väldigt, väldigt lik sin föregångare. Det handlar om små förändringar i strålkastare, dimljus, grillen och en ny spoiler i bak. Mitsubishi hävdar att man lyssnat på kundernas önskemål om att inte ändra på designen. Tråkigt, säger jag.
Det är faktiskt svårt att se skillnad på de två, till och med när de står bredvid varandra. Visst håller designen hyfsad standard än i dag, men det här ser inte ut som någon ny bil. Man hade kunnat hoppas på att de vågade ta ut svängarna lite mer.
Även på insidan ser det mesta bekant ut. Det som skiljer den nya generationen från utgående modellen är nya stolar, quiltad klädsel, luftutblås i baksätet och viss instrumentering. Det är funktionellt, minimalistiskt och inte något som du lär lägga på minnet. Men bristen på fantasi vägs upp av den fina komforten. Man sitter fint och ser bra från alla fem platser. Dessutom har Mitsubishi lyckats sänka ljudnivån i kupén ytterligare – något som blir extra tydligt när man glider fram med den tysta elmotorn.
LÄS MER: 14 bilar värda att vänta på
Billigare med nya fordonsskatten
Mitsubishi satsar på att matcha föregångarens pris, vilket får ses som konkurrenskraftigt för en suv med hybriddrift. Det betyder att det lär börja någonstans kring 400 000 kronor.
Med regeringens nya fordonsskatt blir det en aningen bättre affär. När den införs den 1 juli blir bränsletörstiga bilar dyra, medan el- och hybridalternativ belönas med en bonus. I praktiken innebär det att den som köper en Mitsubishi Outlander kan vänta sig att få tillbaka runt 26 000 kronor. Det blir inte någon substantiell skillnad från dagens lättnad på 20 000 kronor, men man slipper i alla fall de tunga straffskatterna som många populära bensin- och dieselbilar beläggs med.
Lägg sedan till faktumet att flera svenska storstäder planerar för miljözoner så finns det goda förutsättningar för att den uppdaterade Outlander ska bli populär hos de svenska kunderna.
Motor och köregenskaper
Outlander har bra vägegenskaper. Den är mjuk och skön att köra, men det vore en överdrift att påstå att den är rolig. Den nya hybriddrivlinan är effektivare än föregångarens och förbättringarna i chassi, styrning och dämpare ger resultat. Den uppdaterade bilen känns stabilare på vägen och ger bättre respons i kurvorna.
TV: Så betygsätter vi motor och köregenskaper
Säkerhet och förarstöd
Här finns det mesta av den säkerhetsteknik vi vant oss vid att se i moderna bilar, däribland autobroms, filbytesvarnare och aktiv farthållare. Den nya versionen är ännu inte krocktestad hos Euro NCAP, men förra generationens Outlander fick fem av fem stjärnor.
TV: Så betygsätter vi säkerhet och förarstöd
Teknik och uppkoppling
Det är lätt att följa förbrukning, laddning och energiflöden i applikationer i infotainmentsystemet. Det är dessutom väldigt smidigt att kunna spegla sin telefon på skärmen med Apple Carplay. Men det blir minuspoäng för att det inte finns någon inbyggd navigator. Den som använder en mobil med Android kan med andra ord inte få upp kartor, det känns snålt.
TV: Så betygsätter vi teknik och uppkoppling
Design
I stort är designen densamma som förut. Faktum är att det är svårt att skilja den nya modellen från den utgående. Det är inte någon ful bil, men man hade kunnat önska att Mitsubishi vågade ta ut svängarna mer. Mycket har hänt hos konkurrenterna sedan Outlanders utseende lanserades 2013.
Köpa och äga
Om Mitsubishi lyckas matcha föregångarens pris är det här ett riktigt bra köp. Det intrycket förstärks av den snåla motorn och möjligheten att få bonus med regeringens nya skatteregler. Överlag är det en mångsidig bil som kommer att passa de allra flesta familjerna.
TV: Så betygsätter vi köpa och äga
Totalt: 17 (av 25)
Tre konkurrenter
Volvo XC60 – läs testet av den här.
Audi Q5 – läs testet av den här.
Kia Optima PHEV – läs testet av den här.