Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 8 okt 2015 11:30

Biltest: Vi kör helt nya A4 – perfektionisten

TANNIS. Nya Audi A4 är utan tvekan en av de allra bästa bilarna i sin klass.

Den har ett piggt chassi, bra komfort och tillverkarens alla fakta och siffror vittnar om att detta är en bil som kan mäta sig med vilken konkurrent som helst.

Men, Audi A4 lyckas inte kittla mina sinnen.

Det brukar finnas ett motsatsförhållande mellan ett spänstigt chassi och bra komfort – en bil som är pigg i kurvorna är sällan speciellt skön att åka i. Audi är dock mästare på att hitta bra kompromisser här och nya A4 är ett exempel på detta. När vi provkör sedanversionen av den nya bilen är det tyst i kupén, även när vi håller höga hastigheter på motorvägarna. Här finns inte mycket vägljud och nästan inget vindbrus. Fjädringskomforten är också påtaglig, trots att chassit upplevs som rätt styvt.

När vi svänger av motorvägen och ger oss ut på de kurviga landsvägar som ringlar sig igenom den danska landsbygden är A4 hela tiden med på noterna. Bilen är lättkörd och styrningen är förtroendeingivande. Det är ingen konst att få bilen att styra dit man vill, även om man ligger på lite extra.

BETYGET: Så bra är Audi A4 – betyg i tio kategorier

Rakt igenom en ny bil – men inga jättekliv

Nya Audi A4 är en rakt igenom helt ny bil. Den har en del ny säkerhetsteknik, den har blivit lättare och den har fått bättre innerutrymmen, trots att den nästan inte vuxit något på utsidan. Den har också fått en ny inredning och några nya och uppdaterade motorer.

Men ändå har inte Audi tagit några jättekliv i och med presentationen av den nya modellen. På papperet är förändringarna betydligt större än vad vi upplever i verkligheten – att köra den nya bilen känns faktiskt nästan som att köra den gamla. Ja, förutom att nya Audi A4 går lite tystare på motorvägen.

Med den fyrcylindriga bensinmotorn som sitter i testbilen är trevlig motor som vi tycker känns lite piggare än de 150 hästar som anges. Den manuella växellådan är riktigt lätt att hantera och bidrar till harmoni.

BETYGET: Så bra är Audi A4 – betyg i tio kategorier

Opersonlig bil som saknar det lilla extra

Det står helt klart att Audi A4 på nästan alla sätt är en riktigt bra bil. Och den har fått en del nyheter som syns, som till exempel instrumenteringen som vi tidigare sett i Audi TT och Audi Q7. Men nya Audi A4 är en rätt opersonlig bil som saknar det lilla extra som gör att jag blir sugen på den. Här finns inga lösningar som är unika för modellen, här finns inte heller några roliga designelement som får bilen att sticka ut från mängden. Här finns bara känslan av superduktiga ingenjörer som eftersträvat perfektion.

Det tycker jag är lite tråkigt.

BETYGET: Så bra är Audi A4 – betyg i tio kategorier