Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Biltest: Nya XC90 T8 – så bra är laddhybriden

TANNIS. Det här bilen som kan vinna Årets Bil-titeln till Volvo.

Och Volvo har väl aldrig varit så nära att vinna som det här året med laddhybriden XC90 T8.

Volvo har heller aldrig varit så välförtjänt av att vinna titeln.

Vi börjar med att backa till Barcelona i februari och den allra första testkörningen av nya Volvo - ja, jag skriver nya Volvo för lanseringen handlade då lika mycket om det nya företaget Volvo och dess nya bil.

Kanske till och med för mycket. För vi glömde kanske bort själva bilen lite. Visst, vi körde den och vi tyckte och satte betyg. XC90 fick i den versionen 42 av 50 getingar - ett av de högsta betyg som vi delat ut sedan vi införde våra betyg med tio kategorier och en femgradig skala.

Kritiken då handlade om drivlinan till laddhybriden, T8, som upplevdes som något oharmonisk. De klickade inte riktigt mellan elmotorn och bensinmotorn. Volvo förklarade att det handlade om barnsjukdomar.

Jag hade också synpunkter på filassistsystemet Lane Assist som jag tyckte då, och tycker fortfarande, kan trimmas till att jobba lite mer mjukt och följsamt. Mer likt det som sitter i Volkswagen Passat.

BETYGET I 10 PUNKTER: Så bra är nya XC90 T8

Nu är drivlinan perfekt

Men det har hänt en del sedan Barcelona i februari.

Volvo har trimmat drivlinan. Nu upplevs ingen disharmoni. Tvärtom är det väldigt mjukt och elmotorn och bensinmotorn lever sina liv i symbios.

Vi har också lärt oss mer om Volvos nya plattform SPA och vad det här i chassit som gör att köregenskaperna är som de är. De dubbla länkarmarna fram som Volvos chassigrupp tvingades kämpa för att få behålla när den nya motorfamiljen med tvärställda fyror skulle trängas ner i motorrummet. Luftfjädringen som så klart är standard på T8 och som ger en svårslagen komfort i kombination med bra väghållning.

Chassit och den nya motorfamiljen bäddar sen för en fin styrning.

”Vi är värda att vinna Årets Bil”

Utvecklingschefen Peter Mertens är bestämd när han hävdar: Vi är värda att vinna, ingen annan tillverkare har någon gjort något liknande.

Ingen har börjat om helt från noll och byggt en ny plattform och en ny motorfamilj. Ingen. Vi började om från början.

Mertens påpekar att Volvos SPA-plattform är den enda i världen som har kapacitet att klara en hybriddrivlina utan grundliga modifieringar.

Volvo lägger de skrymmande batterierna i kardantunneln och får på så sätt både krocksäkerhet, låg tyngdpunkt och bibehållna utrymmen i baksäte och bagageutrymme. Mercedes lösning i GLE har varit att stjäla en stor del av bagageutrymmet. Audi väljer att låta Q7 e-tron bara vara femsitsig. Konkurrenterna får kompromissa medan Volvo räknat med det vid utvecklingen av plattformen.

BETYGET I 10 PUNKTER: Så bra är nya XC90 T8

Laddhybrid – som vilket motoralternativ som helst

Mertens har avslöjat att Volvo planerar för två laddhybrider per år framöver. Att välja laddhybrid ska bli som vilket motoralternativ som helst i den nya SPA-bilarna.

Volvo kommer därmed att bli den enda sjusitsiga suven med hybriddrivlina.

Det är lätt att bli fartblind när man på nära håll följer Volvos utveckling.

För mindre än tio år sedan befann sig Volvo i bakvattnet och var i princip bara bra på en sak: säkerheten. I dag har Volvo på kort tid vaskat fram flera områden där tekniken och kvaliteten är jämförbar eller bättre än konkurrenternas.

Det är imponerande - oavsett om det räcker till för att vinna Årets Bil 2016.

Men det bästa av allt är att enligt Mertens och hans kolleger har vi ännu inte sett det allra bästa av SPA-plattformen eller av Volvos 90-serie. Den S90 som står redo för lansering på bilsalongen i Detroit, V90 ska visas i Genève i mars, är ännu bättre. Där ska det nya chassit komma ännu mer till sin rätt.

BETYGET I 10 PUNKTER: Så bra är nya XC90 T8

Volvo XC90 T8

Pris: från 770 000 kronor.

Garantier: 2 år nybil, 3 år vagnskada, 12 år rostskydd, 1 år service.

Motor: Fyrcylindrig tvärställd fyrcylindrig bensinmotor. Elmotor.

Effekt: 320 hk från bensinmotorn. 117 hk från elmotorn. Totalt 407 hk.

Vridmoment: 400 Nm från bensinmotorn. 240 Nm från elmotorn. Totalt 640 Nm.

Kraftöverföring: Åttastegad manuell.

0–100 km/h: 5,6 sekunder.

Toppfart: 230 km/h.

Bränsleförbrukning: 2,1 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 49 gram/km.

Längd x Bredd x Höjd: 4 950x2 140x1 776 mm.

Tjänstevikt: 2052-2324 kg.

3 Konkurrenter:

Audi Q7 e-Tron

Porsche Cayenne SE-Hybrid

Mercedes GLE 500 e Plug In Hybrid

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: