Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snacka om att väcka stor uppmärksamhet

Foto: Peter Fredriksson
Foto: Peter Fredriksson
Foto: Peter Fredriksson
Foto: Peter Fredriksson
Foto: Peter Fredriksson
Foto: Peter Fredriksson
Foto: Peter Fredriksson
Foto: Peter Fredriksson
1 / 8

Vart Carl-Axel ”Heavy” Strömer än åker med sin egenhändigt byggda Stroemliner med tillhörande Dreamliner uppstår det folksamlingar. Ekipaget har vunnit i stort alla utmärkelser som går att vinna.

Det är ingen överdrift att påstå att bilen och husvagnen saknar motstycke, båda är designade av Allan Bergman som fick uppdraget av Carl-Axel Strömer när han ville bygga en riktigt häftig rod.

– Allan Bergman har en fenomenal blick för design och form, men själv kan jag inte teckna. Däremot har jag en massa idéer och envisheten att förverkliga dem, säger han när han tar ut ekipaget på en kortare tur på Vikbolandet utanför Norrköping.


LÄS MER: Se världens dyraste risiga hundkoja


Här har han sin verkstad där han tillbringar större delen av den vakna tiden med att bygga, bygga om och modifiera bilar efter eget huvud.

Under huven på den läckra svarta bilen morrar en Chevrolet 350:a diskret, men det saknas knappast fartresurser för att kunna åka ifrån det mesta på våra vägar.

"Börjar bli lite för gammal för det"

Nu är det dock sällan som bilen rullar på egen hand, utan i stället har husvagnen blivit en naturlig följeslagare.

– Jag åker runt mycket på bilträffar både i Sverige och i andra länder. Och det här med att sova i tält börjar jag bli lite för gammal för, säger han.

Att ha en tung husvagn på släp innebär naturligtvis ett helt annat körsätt, vilket är på både gott och ont. Det går inte att gasa lika friskt, men å andra sidan finns det fördelar med att glida fram i ett makligare tempo.

Chassit till husvagnen kommer från en gammal Cabby Nova 1974 som helt blåsts ut på sitt innehåll. Kvar från originalet är i stort sett bara ramen och bromsarna.

Jobbet tog tre år och cirka 3000 timmar, men så blev också resultatet över förväntan.

En rejäl ljudanläggning

Originalbilen som Stroemlinern är byggd på är från 1938 och därmed betydligt äldre än dess ägare. Från början var det en Ford Tudor Spec M/82A som var tillverkad i USA men monterad i Danmark.

– Egentligen ska man inte räkna efter hur många timmar som går till ett projekt i den här skalan. Men när det gäller bilen handlade det nog om cirka 4000 timmar fördelade på fyra år, säger han när han demonstrerar finesserna.


LÄS MER: Se James Bonds bilar genom åren


Tack vare den hydrauliska fjädringen går det att röra bilen i alla ledder, det vill säga fram-bak och sida-sida. Att kunna hissa upp bilen på tre hjul imponerar alltid och är viktigt i utställningssammanhang.

Under huven sitter ingen Ford-motor utan här handlar det i stället om Chevrolets 350-motor från 1976 som är helt standard.

Som sig bör har Stroemlinern inte bara en rejäl ljudanläggning utan även finesser som backkamera och GPS, vilket var hightech när bilen byggdes för tio år sedan. GPS-systemet kostade närmare 30 000 kronor på den tiden och baserades på cd-skivor, men i dag är anläggningen mest en kuriositet.

Sponsorerna som gjorde Stroemlinern och Dreamlinern möjliga

Blomqvist Sadelmakeri, Rockneby

Lindroth & Lindqvist Billackering, Norrköping

OCL Brorsson fälgar, Norrköping

Landbloms Gummiverkstad, Norrköping

Ferrita avgassystem, Köping

Kenwood stereo, Norrköping

Bra Ljud i bil, Norrköping

Karstorp Bildemontering, Norrköping

Tabor Hiflex, Norrköping

Norrköping Handelsstål, Norrköping

Allan Bergman design, Kälarna

Annons:
Annons: