Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilsemester - så underhåller du barnen i bilen

Foto: Magnus Jönsson
Foto: Lisa Mattisson Exp

Att köra långt på semestern med barn i bilen kräver planering.

Så här gör du för att underhålla barnen på bilsemestern.

PLANERA MED BARNEN

För att få barnen extra förväntansfulla och på gott humör inför resan ska du låta dem vara med ordentligt i resplaneringen och känna på lite av destinationslandets atmosfär i förväg. Ska ni till exempel till Italien är det läge att laga italiensk mat lite oftare än annars och kanske lära barnen några italienska fraser. Och skaffa en bildbok om Italien.

BILLEKAR BRA

Se till att ha med förströelse i bilen i form av ljudböcker, pysselböcker, vanliga böcker, korsord, filmer, tidningar samt spel (helst på magneter på spelpjäserna). Och glöm inte billekarna. Räkna röda bilar, musikquiz med hjälp av Spotify och "gissa-vilken-känd-person-jag-tänker på" är några exempel.

LADDA UPP

Glöm inte att ladda alla laddningsbara apparater som Iphones, läsplattor och datorer. Det är viktigt att de fungerar under resan så att barnen kan roa sig på till exempel Youtube.

SPELA BARNENS FAVORITER

Ha på musik som barnen gillar. Eller varför inte sjunga tillsammans. Det brukar barn uppskatta. En kul lek är också att spela upp olika låtar och låta barnen gissa vilken låt det är. Först till tio rätt vinner.

SÄTT BARNEN HÖGT

Ordna så att barnen sitter så högt som möjligt. Sitter de nedsjunkna och inte kan se ut ordentligt ökar risken att de ska drabbas av åksjuka.

TA MED SOVKUDDEN

Låt barnen ta med sig sin egen sovkudde. Det är skönt att ha med sig något från sängen hemifrån. Dessutom är det bekvämt för huvudet när det är dags för en tupplur.

SNÅLA MED GODISET

Undvik att ha stora mängder godis i bilen. Många barn brukar bli åksjuka efter att ha ätit mycket sötsaker under bilfärden.

HA VÄSKORNA FÄRDIGA

Ha med färdigpackade väskor för olika aktiviteter. En pausväska med mat, frukt, dricka, våtservetter, toapapper och kanske en boll att leka med på rastplatsen. En badväska med handdukar, badringar och badkläder samt en hotellväska med tandborstar, pyjamasar och godnattsagor. Det underlättar.

BO ROLIGT

Boka övernattningsboenden där det går att ha roligt. Som att bada i en pool, spela minigolf eller busa i en lekpark. Och där det finns mat som barnen tycker om. Pasta, korv och hamburgare brukar gå hem.

Källa: riksguiden.se, barnsemester.se

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: