Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 25 jun 2015 12:05

Bilsemester - så packar du din bil smartast

1/2

Foto: Nils Petter Nilsson

2/2

Bilsemestern står för dörren.

Bara packningen återstår - men det är inte så bara.

Här får du 11 tips på hur du ska packa rätt.

TYNGSTA NEDERST

Packa alltid den tyngsta lasten längst ner i lastutrymmet, helst placerad i mitten. Ifall du är tvungen att placera ett tungt föremål på en sida, försök då kompensera genom att placera en tyngre passageerare på motsatt sida inne i bilen.

 

FÖRDELA JÄMNT

Se till att fördela lasten jämnt. Det gör att bilen får ordentligt väggrepp med alla fyra däck. Bra grepp ger i sin tur lägre bränsleförbrukning - och mindre utgifter för dig.

 

ÖKA TRYCKET

Glöm inte bort att öka däcktrycket en aning när du åker med tung last. Då blir väggreppet bättre och du undviker slitage på däckens ytterkanter.

 

MJUKA PÅ HYLLAN

Lägg inget hårt bagage på hatthyllan, bara mjukt. Låt inga mobiltelefoner ligga där heller. Bagage och telefoner kan skada förare och/eller passagerare allvarligt vid en häftig inbromsning.

 

LÖSA I FACKET

Stoppa helst lösa och tunga föremål som vattenflaskor, mobiltelefoner, kameror och liknande i fickan på stolsryggen eller i ett förvaringsfack. Att ha dem liggande på golvet är också ett alternativ. Om än sämre.

 

VÄLJ GOLVET

Om något bagage förvaras inne i kupén ska det ligga på golvet och absolut inte nå upp över ryggen på sätet. En normal väska på 30 kilo kan förvandlas till en bumling på 1 200 kilo om bilen krockar eller tvärstannar vid 50 kilometer i timmen.

 

NÄT BRA

Har du en kombi eller SUV kan ett bagagenät göra att säkerheten blir större. Det håller saker på sin plats ifall det blir turbulens i bagaget.

 

INTE TUNGT I BOX

Undvik att packa tunga saker i takboxen (om du har någon, vill säga). Med tungt bagage på taket kan bilens köregenskaper förändras kraftigt och den blir svårare att hantera.

 

REMMAR TILL BOXBAGAGE

Ska du ha saker i en eventuell takbox är det viktigt att använda lastremmar så att bagaget hålls på plats. Ska du inte ha saker i takboxen är det bästa att ta av den. Med takbox drar bilen mer bränsle.

 

BUR FÖR DJUR

Hundar kan åka i egen transportbur eller spännas fast i specialgjort bälte. För katter är det bur som gäller. Liksom för andra husdjur.

 

VIKTIGT KOM-IHÅG

Kom ihåg att ta med reflexväst och första-hjälpen-låda oavsett hur långt du ska åka. Verktyg och extralampor ska också ingå i packningen. Varningstriangel och reservdäck (eller däckreparationssats) är ett måste.

 

Källa: if.se, bilprovning.se, renault.se