Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilsemester i Europa - tänk på det här

Foto: David Jakobsson
Foto: David Jakobsson

Bilsemester i Europa.

Visst låter det härligt, men det är en del att tänka på.

Här är 10 råd för en lyckad bilsemester i Europa:

PLANERA ROLIGT

Gör planeringen till en rolig grej. Samla alla som ska vara med på resan. Ta fram kartan. Lägg upp resrutten tillsammans och kolla upp olika boenden. Försök också bestämma hur ni vill göra med hotell - boka i förhand eller hitta under resans gång.

KOLLA REGLERNA

Läs på om vilka trafikregler som gäller i länderna du tänker köra i. Du kommer att känna dig säkrare och bekvämare. Dessutom går det inte att skylla på okunskap om reglerna ifall du drabbas av böter.

VAR GARDERAD

Glöm inte att ta med Grönt kort. Det visar att din bil är trafikförsäkrad. Du ska också ta med försäkringsbrev eller annat dokument med försäkringsnummer och kontaktuppgifter. Ifall olyckan är framme.

PAUSA OFTA

Gör inte bilfärden till en jobbig transportsträcka. Då försvinner mycket av poängen med bilsemestern. Se därför till att ta pauser ofta. Det är också viktigt för att du som förare får hämta luft och kraft. Växla dessutom mellan motorvägar och småvägar. Omväxling förnöjer.

GÖR DET BEKVÄMT

Försök att göra det så bekvämt som möjligt för resenärerna. Föraren ska ha solglasögon för att inte behöva anstränga ögonen för mycket. Ha med kuddar för dem som vill sova. Se till att det finns vattenflaskor och något ätbart.

GISSA KÄNDISAR

Passagerarna ska helst underhållas för att inte få det tråkigt.  Att bara titta ut genom bilfönstret blir enformigt i längden om inte omgivningarna är fantastiskt spektakulära. Billekar är bra för att få tiden att gå fortare. En klassiker i sammanhanget är "gissa-vilken-känd-person-jag-tänker-på".

KOLLA SKICKET

Kolla regelbundet bilens skick, framförallt när det gäller oljenivå och däcktryck. Tänk på att bilen pressas hårdare än normalt under bilsemestrar utomlands.

FÖRSVÅRA FÖR TJUVEN

Tjuven är tyvärr aldrig långt borta. Ta därför med er värdesakerna varje gång ni lämnar bilen och glöm aldrig att låsa. Förvara även helst bagaget på hotellet där ni bor för natten.

OLIKA TRAFIKRYTMER

Den svenska trafikrytmen gäller inte i hela Europa. Speciellt söder om Alperna är körningen generellt hetsigare än norr om bergskedjan. Det kan vara bra att känna till i förväg för att undvika obehagliga överraskningar.

INGA MOBILSAMTAL

Prata inte i mobiltelefonen när du kör. Det är förbjudet i alla europeiska länder - utom i Sverige. Däremot är det i regel tillåtet att samtala i handsfree.

Källa: motormannen.se, reseguiden.se

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: