Bilregistret – så hittar du bilar och ägare

Foto: Thinkstock

Att hitta information om fordon och dess ägare har aldrig varit lättare.

Med några klick på tangentbordet kan du snabbt få den information du vill ha från Bilregistret.

Så här enkelt är det.

Transportstyrelsen har register över de fordon och fordonsägare som är registrerade i Sverige.

Och på deras sajt finns alla möjligheter att skaffa den information du vill ha om ett fordon.

Det går också att utgå från ett personnummer eller ett organisationsnummer för att få reda på vilka fordon som finns registrerade på personen eller företag.

Uppgifter via registreringsnummer

På transportstyrelsen.se kan du söka på ”Uppgifter om andras fordon” om du bara har registreringsnumret.

Här får du då fordonets grunddata: ägarförhållanden, maxantal passagerare, färg, längd, bredd, höjd, chassinummer, mätarställning, fordonsår, typgodkännandenummer, viktförhållanden, skatteförhållanden, skyltformat, besiktningsförhållanden, motor- och bränsledata samt bilens typgodkännandedatum enligt bilregistret.

Du kan se om fordonet har notering om leasing, kreditköp eller om det är direktimporterat.

LÄS MER: Så fungerar nya bilskatten

Smidig sms-tjänst

Vill du ta reda på vem som står som ägare till ett specifikt fordon kan du använda dig av Transportstyrelsens sms-tjänst ”Vem äger fordonet”. Tjänsten, som kostar tre kronor per sökning, ger ägar- och fordonsuppgifter(bilmodell, årsmodell och färg) direkt via sms till din mobiltelefon.

Skicka ett registreringsnummer till nummer 72503. En kort stund därefter får du ett svars-sms med den efterfrågade informationen.

Ta reda på vilka bilar någon har

För att ta reda på vilka fordon en person eller en juridisk person äger räcker det inte med att klicka på datorn, det finns sekretessregler som gör detta omöjligt. För att få tag på dessa uppgifter behöver du i stället ta upp sin telefon och ringa till Transportstyrelsens kundtjänst för fordonsfrågor. Telefonnumret är 0771-14 15 16. Det är också möjligt att få dess uppgifter via fax. Även information om tidigare ägare till ett fordon finns tillgänglig här.

Det finns nu även appar till Android och Iphone.

Du som bilköpare kan köpa en app på till exempel Google Play och direkt få tillgång till omfattande information från bilregistret. Dessa appar utvecklas inte av Transportstyrelsen utan av fristående företag.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: