Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 20 apr 2017 13:55

Zoe håller låda när vi kör runt i södra Stockholm

Renault Zoe – som författare.

Renault Zoe – som författare.

1/3

En OBD-scanner tankar bilen på information.

En OBD-scanner tankar bilen på information.

2/3

Romanen växer fram medan jag kör.

Romanen växer fram medan jag kör.

3/3

"We have made a last minute decision to drop everything and start the real engine of life".

Elbilen Renault Zoe läser i realtid upp sin roman där ordval och innehåll hämtas från bilens dator och styrs av hur jag kör.

Snacka om att ta elbilen ett steg längre.

Det är ett pr-trick för att visa att dagens moderna elbilar kan köras långt och göra så mycket mer än vi bilägare tror.

IBM:s superdator är laddad med Jack Kerouacs klassiska roman "On the Road". Boken har analyserats och kommenterats men knappast tidigare behandlats på det här viset. Och Jack Kerouacs familj har godkänt att bokens innehåll används av Renault.

En helt vanlig dator i bilen tankar information från bilens OBD-kontakt och acceleration, energikonsumtion och geo-positionering styr tillsammans med GPS-information vad som sedan matas till IBM-datorn. Om jag svänger häftigt, bromsar hårt eller när jag – för att busa lite – tar ett extra varv i en rondell så påverkar det IBM:s superdator Watson.

Watson använder sedan informationen från min bilkörning till att löpande skriva om Jack Kerouacs roman – i realtid. Jag hör direkt romanen läsas upp i bilen och efter resan kan jag samla ihop en lång utskrift.

Det är sannerligen en märklig upplevelse att medan jag kör runt i södra Stockholms förorter samtidigt "skriva" en roman i Kerouac-kvalitet.

I Renault Zoe-bilen finns en Raspberry dator, en vanlig OBD-scanner, ett 4G-moden och en GPS som tillsammans tankar informationen och kommunicerar med Watson.

Jag lyssnar på romanen men tänker också på hur effektivt Zoe spar på energin i batteriet. Om pr-tricket gick hem? Ja, det var i alla fall tillräckligt märkligt för att jag skulle sitta en timme i Renaults elbil Zoe.