Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 29 aug 2017 16:15

VW satsar drygt 250 miljoner kronor per år på tyska landslaget

Arsenals Mesut Özil i den tyska landslagströjan.

Arsenals Mesut Özil i den tyska landslagströjan.

Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/MIS IMAGO SPORTFOTODIENST

Fotboll är Volkswagens nya favoritsport.

Förutom det egna laget Wolfsburg har VW snott åt sig både det tyska landslaget och kommande Europamästerskap.

– Det är första gången på 45 år som det tyska landslaget inte har Mercedes som sponsor, säger VW:s försäljningschef Jürgen Stackmann.

Volkswagen har letat lämpliga marknadsföringsprojekt efter dieselskandalen. Satsningen på rally-VM ansåg för dyr och VW:s medverkan i rallycross-VM sker till stor del med hjälp av nationella marknadsföringspengar. I rallycrossfallet framför allt från Sverige. 

I Sverige har VW också ett stort åtagande inom ridsporten men även här sker det med hjälp av pengar från handlare och importörer. VW har sedan något år också stöttat svensk elitfotboll, SEF, och flera lag i allsvenskan och superettan. 

LÄS MER: Vi testkör nya Volkswagen Polo 

Mercedes ute efter 45 år

Satsningen på svensk fotboll är logisk med tanke på att VW nu kliver in som partner till både det tyska landslaget och UEFA-mästerskapen. Det tyska landslaget gav upp sitt avtal med Mercedes och gav sig ut i en öppen budgivning, som Volkswagen vann. Mercedes har haft ett avtal med tysk landslagsfotboll de senaste 45 åren.

– För oss passar fotboll perfekt, Precis som Volkswagen så vänder sig fotboll till alla typer av människor över hela världen. På en fotbollsläktare hittar du allt från folk i VIP-loungerna och den breda publiken, säger VW:s försäljningschef Jürgen Stackmann.

Volkswagen kan se på sponsringen av lagen i Bundesliga att satsningen ger resultat. När VW inlett ett samarbete med ett lag har marknadsandelen ökat i den regionen.

– Vi har en plan för fotbollssatsningen och den går hand i hand med satsningen på elbilar, det ligger perfekt i tiden, säger Jürgen Stackmann.

250-300 miljoner kronor per år

Avtalet med det tyska herrlandslaget gäller åren 2019-2024 och rapporteras kosta VW 250-300 miljoner kronor per år. Avtalet omfattar också den tyska cupen. Avalet med UEFA omfattar bland annat herrarnas EM-slutspel 2020, det slutspelet som ska spelas på flera orter i Europa men där Stockholm och Friends Arena inte blev vald.

När Volkswagen visar upp nya Polo är det logiskt att det är två spelare från Wolfsburgs framgångsrika damlag som får huvudrollen. 

Fotbollen är i rullning för Volkswagen – på flera sätt.