VW återkallar gasbilar i Sverige – kan explodera

Förra sommaren exploderade en gasbil från Volkswagen på en mack i Göteborg.
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
VW återkallar 10 301 bilar i Sverige och innefattar Touran (årsmodell 2011-14), Passat (2011-14) och Caddy (2011-12).
Foto: VW

"Kan resultera i en uppenbar risk för skada och fara för liv."

Det är ord och inga visor från VW när biltillverkaren återkallar 10 301 gasbilar av nyare årsmodell i Sverige.

I somras exploderade en Touran EcoFuel vid en gasmack i Göteborg och det ledde till att Volkswagen återkallade alla gasbilar, från 2010 eller tidigare, i Sverige.

Det var till och med så allvarligt att VW uppmanade ägarna inte tanka gas utan bara köra på bensin tills tanken var utbytt.

Och nu utökar Volkswagen sin utbyteskampanj. "Som en frivillig och preventiv åtgärd" skriver biltillverkaren.

Den här gången gäller återkallandet 10 301 bilar i Sverige och innefattar Touran (årsmodell 2011-14), Passat (2011-14) och Caddy (2011-12).

LÄS MER: Brinnande gasbilar kan bli en bomb

Volkswagen vill byta till gastankar med ett modernare lackskydd. Och det kanske inte låter så farligt – men de gamla tankarna har inte samma långvariga skydd. Och angrips tanken av rost leder det till att tankväggens tjocklek kan minskas. Och om det skriver VW:

"I ett sådant fall finns risken att tanken inte håller och det kan resultera i en uppenbar risk för skada och fara för liv."

Volkswagen kommer kontakta alla de som äger en bil av ovanstående modell. De ombeds därefter kontakta en auktoriserad Volkswagen-verkstad för att få tanken bytt.

Bilarna av nyare modell (från 2011) är fortfarande lagliga att köra och det går bra att fortsätta att tanka dem med gas, meddelar VW.

LÄS ÄVEN: VW återkallar gasbilar – de kan explodera

Annons:
Annons: