Volvos vd: Så löser vi kvalitetsproblemen

Volvos vd ställdes till svars för långa leveranstider och kvalitetsbrister under Stora Bildagen.
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Volvo har anställt en ny produktionschef och vd Håkan Samuelsson lovade kortare leveranstider och bättre kvalitet.

– I Sverige ska vi kunna klara en leveranstid på två, tre veckor, sa Volvos vd när han intervjuades på Stora Bildagen.

Volvos vd Håkan Samuelsson var en av många talare från bilbranschen när tidningen Dagens Industri arrangerade Stora Bildagen på Clarion Hotel vid Arlanda norr om Stockholm.

Och trots att Samuelsson kunde redovisa fina försäljningssiffror för Volvo hittills i år, rekordvinst och en förstärkt kassa med tre miljarder kronor handlade mycket om Volvos problem det senaste halvåret. Volvo har långa leveranstider på sina nya bilar och Volvo har fått ett par tuffa kvalitetsbetyg i USA. Lägg sen till en svår start för S90 i Kina och Håkan Samuelsson borde vara bekymrad.

Det här lovar Volvos vd

Men Samuelsson hade svar på de flesta tuffa frågorna:

 ■ Volvo tar allvarligt på rapporterna från kvalitetsundersökningarna i USA men tror att det har att göra med tidiga XC90-bilar som lanserades till väldigt krävande bilköpare. Volvo har åtgärdat problemen och vill förklara sina produkter till de som köper bilarna.

■ Volvo har tillsatt en ny produktionschef som inför nya rutiner i fabriken i Torslanda. Nu är problem i produktionen synliga och enligt Håkan Samuelsson finns en plan för hur produktionen ska förbättras under det kommande halvåret. Vissa problem har också att göra med den stora efterfrågan på XC90 där Volvo hittills i år byggt och sålt 115 000 bilar.

■ Utvecklingschefen Peter Mertens slutade nyligen men Samuelsson letar internt efter en ersättare och hoppas kunna presentera en ny utvecklingschef före årsskiftet. Troligen kommer Mertens roll att delas mellan flera men Samuelsson är övertygad om att lösningen finns på Volvo redan i dag. Samuelsson menade också att Volvo borde vara smickrat över att ett företag som Audi värvar sin utvecklingschef från Sverige.

Ser varken brexit eller Donald Trump som hinder

Håkan Samuelsson lovade också att försäljningen i Kina och USA ska ta fart när nya S90 lanseras och han ser inte att varken brexit eller valet av Donald Trump som president i USA ska få någon omedelbar påverkan på Volvos lönsamhet. Däremot ångrar inte Volvos vd att Volvo valde USA framför Mexiko för bygget av den nya bilfabriken för produktion av bilar för Nordamerika.

Håkan Samuelsson lovade också att komma tillbaka till Stora Bildagen nästa år och då fortfarande i en roll som vd för Volvo. Det är alltså inget chefsbyte på gång i Volvo Cars.

Polisens egna tester visar: V90 bästa polisbilen någonsin

Annons:
Annons: