Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 5 mar 2018 16:35

Volvos vd: Det här är ett pris för alla som jobbar på Volvo

Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, med priset för vinsten i Car of the Year 2018.

Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, med priset för vinsten i Car of the Year 2018.

1/5

Foto: DENIS BALIBOUSE

2/5

3/5

4/5

5/5

GENÈVE. Volvos vd Håkan Samuelsson vågade inte tro på en seger i Car of the Year 2018. Inte förrän XC40 var i ledningen med 50 poäng.

– Det kändes väldigt bra att vinna så övertygande, så klart och så rättvist, kommenterade Håkan Samuelsson den överlägsna segern för Volvo XC40.

Volvos vd Håkan Samuelsson var besviken när Volvo XC90 fick stryk av Opel Astra i Car of the Year 2016. Men äntligen fick Volvo vinna prestigefyllda Car of the Year. Volvo XC40 tog hem en överlägsen seger men det dröjde en stund in i omröstningen innan Håkan Samuelsson vågade tro på seger. 

– Jag tänkte när det var ledning med 50 poäng att det skulle gå vägen men det kan vara som i Eurovisionschlagern där något land vänder på allt. Men det gick vägen.

Samuelsson hyllade i sitt tacktal sina medarbetare på Volvo Cars.

– Det här är ett pris för dem, jag vet hur många som arbetar väldigt hårt för det här. Vi var nära med XC90 för ett par år sedan men fick nu äntligen vinna. Det här är det viktigaste bilpriset och det är extra kul att få vinna här i Genève som jag tycker är den bästa bilsalongen.

LÄS MER: Volvo vann Car of the Year med XC40 

Tror XC40 vann för sin funktionalitet

Men Volvo hoppas förstås att priset till XC40 också ska resultera i ökad försäljning. Att XC40 placerade sig som bästa eller näst bästa bil i flera av de 23 länderna som röstade kan betyda mycket för Volvo. Samuelsson menade att XC40 vann priset mycket tack vare att den är funktionell, en suv och att du kan köra en suv i dag utan att påverka miljön. Att XC40 kommer med laddhybriddrivlina och som elbil bör också ha spelat in, enligt Samuelsson.

– Ska du lansera en bil i dag måste den vara förberedd för elektrifiering. Vi hade hoppats att det skulle gå snabbare men det kommer i XC40 under året.

Håkan Samuelsson ville inte avslöja hur Volvo skulle fira priset i Genève men när bilsalongen öppnar under tisdagen kommer Volvo att visa sin nya vinnare sida vid sida med nya Volvo V60.

XC40 blev bästa bil i väldigt många olika länder, betyder det något speciellt för Volvo?

– Ja, det tycker jag. Förut har man sett en viss tendens att man röstar geografiskt. Men den här bilen funkar väldigt bra även för italienare och spanjorer som röstade på XC40 framför sitt naturliga val. 

– Till och med Sverige röstade på ett annat bilmärke såg jag, det tyckte jag gjorde det extra trovärdigt. Det kändes väldigt bra att vinna så övertygande, så klart och så rättvist.

Volvo vann före Seat Ibiza och BMW 5-serie med överraskningen Kia Stinger på fjärde plats. Femma var Citroën C3 Aircross, sexa Audi A8 och sist i finalen var Alfa Romeo Stelvio.

LÄS ÄVEN: Första testet i världen – så bra är Volvo XC40