Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 20 nov 2017 10:43

Volvos syskonmodell Lynk01 redo för testkörning

BARCELONA. Lynk&Co är redo för säljstart och lansering av sin version av Volvo XC40 – döpt till Lynk01 – och en testkörning i Shanghai markerar starten för lanseringen.

Men när bilen väl kommer till Europa i slutet av 2018 har Lynk ändrat på en hel del detaljer.

Det helt nya bilmärket Lynk&Co står inför sin allra första lansering. Modellen Lynk01 byggs på plattformen CMA som det Göteborgsbaserade Geely-företaget Cevt utvecklat åt Lynk&Co och åt Volvo. Bilen ska börja säljas i Kina redan i slutet av det här året och före säljstarten låter Lynk&Co ett antal motorjournalister testköra bilen. 

Från början var det tänkt att bara låta journalister från Kina testköra bilen men i allra sista stund valde tillverkaren att också bjuda in ett antal biltestare från Europa.

Testkörningen äger rum i Shanghai och bara en vecka efter att koncernsyskonet Volvo inlett sin testkörning av modellen XC40 i Barcelona.

LÄS MER: Volvo inleder testkörning av Volvo XC40 i Barcelona

Berlin blir först

Under 2018 ska Lynk&Co skeppa Lynk01 till Europa där Tyskland och Berlin har utsetts till första stad för lansering och försäljning. 

Tidigare har företaget lovat att modellen ska bli den första kinesiska bilen i Car of The Year-utnämningen och för att det ska bli möjligt till år 2019 måste Lynk&Co börja sälja den på minst fem marknader under 2018.

LÄS MER: Lynk&Co – det märkligaste vi sett sedan Tesla

Blir billigare än Volvo

Men de Lynk01 som Lynk&Co låter testköras i Shanghai om två veckor har bara vissa likheter med de Lynk01-bilar som kommer att säljas i Europa. Tillverkaren kommer att förändra och justera bilarna inför säljstarten i Europa för att inte göra bort sig för kunderna i Europa. Det finns en stor skillnad mellan hur europeiska och asiatiska bilförare vill köra sina bilar och Lynk&Co måste därför justera fordonen som ska skeppas till Europa.

När Lynk&Co presenterade sitt varumärke stod det klart att Lynk-bilarna ska vara billigare än Volvos premiumbilar. Därför kan vi gissa att Lynk01 kommer att bli cirka 50 000 kronor billigare, minst, än motsvarande Volvo XC40. Och precis som XC40 är Lynk01 förberedd för elektrifierade drivlinor.

LÄS MER: Volvos syskonmärke får livstidsgaranti