Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 5 dec 2018 13:33

Volvos nya modeller får högsta betyg i krocktest

Volvo får höga betyg och goda vitsord från krocktesterna EuroNCAP.

I sitt senaste test för både S60 och V60 fem stjärnor.

Det gick inte lika bra för nya Jeep Wranger som genomförde ett fiaskoartat test med bara en stjärna i betyg.

Krocktestarna Euro NCAP har höjt kraven för att få höga poäng i de olika delmomenten och för att få fem stjärnor i totalbetyg.

Men trots det fick Volvo S60 och V60 högsta betyg vilket betyder att samtliga nya Volvobilar nu fått fem stjärnor av EuroNCAP.

– Det här resultatet visar att Volvo fortsätter vara ledare vad gäller säkerhet och att vi hela tiden pushar gränserna med ny teknologi. kommenterar chefen för Volvo Cars Safety Center, Malin Ekholm, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Säkraste bilarna i testet från oktober 

Volvo V60 klarar sig bra i testerna.

Volvo V60 klarar sig bra i testerna.

1/2

Foto: Euro NCAP.

Men Jeep Wrangler får fiaskobetyget en stjärna.

Men Jeep Wrangler får fiaskobetyget en stjärna.

2/2

Foto: Euro NCAP

Wrangler en besvikelse

EuroNCAP ställde den här gången högre krav på assistanssystem och testade bland annat om bilen upptäckte cyklister, autobromsfunktionen och filkörningsassistenten.

Fem stjärnor fick också Audi Q3, BMW X5, Hyundai Santa Fe, Jaguar I-Pace och Peugeot 508. Sämre gick det för nya Jeep Wranger som bara fick en ynka stjärna och Fiat Panda som fick noll stjärnor.

– Det är en stor besvikelse att se en helt ny bil som börjar säljas under 2018 och inte har autobroms eller någon form av filkörningsassistent. Det är hög tid att vi fick se en bil från Fiat-Chrylser som erbjuder säkerhet i nivå med konkurrenterna, säger Euro  NCAP:s Michiel van Ratingen.

 Euro NCAP:s tester har redan resulterat i en återkallelse på Hyundai Santa Fe vars sidokrockgardiner behöver justeras. Även BMW hade vissa problem med krockkudden för förarens knä. Ett liknande problem hade syskonbilen 5-serie när den testades 2017.

LÄS MER: 14 populära suvar med dyra fel