Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 14 mar 2017 11:11

Volvos nya elbil kan bli billigare än Tesla Model 3

Volvos första elbil ska byggas på SPA-plattformen och spås likna nya XC60. På bilden: Volvo Concept XC Coupé.

Volvos första elbil ska byggas på SPA-plattformen och spås likna nya XC60. På bilden: Volvo Concept XC Coupé.

1/4

Foto: Volvo

2/4

Foto: Volvo

3/4

Foto: Volvo

4/4

Foto: Volvo

Volvo ska presentera sin nya elbil om knappt två år. Men redan nu börjar det viskas om priser och räckvidd.

Volvo siktar på minst samma räckvidd som Opel Ampera-e och med aningen lägre prislapp.

Det är Volvos chef i USA, Lex Kerssemakers, som inför ett gäng amerikanska journalister under bilsalongen i Genève började spekulera i priser och räckvidd för Volvos nya elbil.

2019 ska Volvo visa sin första renodlade elbil byggd på den nya SPA-plattformen. Gissningsvis handlar det om en bilmodell som är mycket lik nya suv:en XC60 alternativt en helt ny karossform baserad på den nya 60-serien. 

Lite senare ska Volvo också visa upp en elbil byggd på den mindre plattformen, CMA, som också används för Volvos nya modell XC40 som visas i höst.

Pris och räckvidd är det stora försäljningsargumentet i USA och Volvo kommer att konkurrera direkt med redan visade Chevrolet Bolt - som heter Opel Ampera-e i Europa - och Teslas kommande folk-elbil Model 3. Även Audi och Mercedes har aviserat elbilar i samma storleks-, pris- och räckviddsklass.

Får inte kosta mer än 35-40 000 dolar

Enligt Lex Kerssemakers måste Volvos nya elbil kosta i storleksordningen 35 000 till 40 000 dollar. Det skulle betyda att den håller sig precis under Bolt som har ett listpris på 37 500 dollar. Det skulle också bli billigare än Teslas Model 3 som har en prislapp på från 35 000 dollar men där Elon Musk själv sagt att snittpriset ligger närmare 42 000 dollar. Alla de här priserna är då före eventuella bidrag från statliga myndigheter.

I Norge kostar en Opel Ampera-e cirka 325 000 kronor vilket med svensk skatt och moms skulle motsvara cirka 420 000 kronor. Volvos elbil kan alltså få en prislapp på drygt 400 000 kronor när den lanseras i Sverige 2019.

Enligt Kerssemakers måste Volvos elbil också ha en räckvidd på 250 miles, cirka 40 mil. Men Kerssemakers avslöjar då inte vilken mätmetod som används för att få fram den siffran. Chevrolet Bolt har sedan presentationen haft lite olika räckviddstal där det pendlat mellan 35 och 50 mil beroende på mätmetod. Även Tesla Model 3 har sagts ha en räckvidd i samma storleksordning.

Kommer bestämma sig inom några månader

Volvos USA-chef avslöjade för journalisterna att Volvo inom de närmaste månaderna ska bestämma hur elbilen ska se ut och vad den ska heta. Volvo funderar på att använda ett helt eget namn men det kan också bli ett "efternamn" till dagens modellserie. 

Lex Kerssemakers är övertygad om att bilköparna behöver få se att elbilen har en betydligt längre räckvidd än vad de behöver för att de ska våga köpa en bil som bara drivs med el. 

– Varför vill inte folk köpa elbilar? Det sitter mellan öronen, det är för att de tror att de inte har tillräckligt bra räckvidd, säger Lex Kerssemakers enligt sajten Automotive News.