Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 10 jan 2018 11:45

Volvo XC60 är årets säkraste bil

Volvo XC60 utses till årets säkraste bil.

Volvo XC60 utses till årets säkraste bil.

Foto: Volvo

Volvos segertåg på den internationella arenan fortsätter.

Nu utser Euro NCAP modellen XC60 till årets säkraste suv – och den totala vinnaren av alla bilar som krocktestades under 2017. 

Det oberoende institutet Euro NCAP krocktestar i stort sett alla nya bilar som ska säljas i större skala. Och när organisationen nu utser årets säkraste modeller får svenska Volvo fler än en anledning att slå sig för bröstet. 

LÄS MER: Succé för Volvo – XC60 tar hem historisk vinst 

Volvo XC60 säkrast i år

Euro NCAP utser Volvo XC60 till den säkraste bilen i kategorin för större suvar.

Men en desto tyngre merit är det att modellen också får priset för "best overall performance", vilket innebär att ingen annan tillverkare presterade lika bra i krocktesten. 

– Den är fulladdad med ny teknik, designad för att assistera föraren, skydda bilens passagerare och andra trafikanter som gående och cyklister, plus mildrande av kollisionsrisker. Vi är stolta över att vårt pågående engagemang för att utveckla nya säkerhetsfunktioner har fått detta erkännande, säger Malin Ekholm, chef för Volvo Cars säkerhetscentrum.

LÄS MER: Här är 10 bästa fyrhjulsdrivna bilarna just nu 

Nära maxbetyget

Volvo XC60 var nära maxbetyg med 98 procent i kategorin för skydd av vuxna. Nästan lika bra betyg – 95 procent – fick modellen för sina assistanssystem, där bland annat autobroms ingår. 

– Nya Volvo XC60 är en av de säkraste Volvobilar som hittills har utvecklats, säger Malin Ekholm.

Succé även för Volkswagen

Volvo må ha varit den tillverkare som tog hem den mest prestigefyllda utmärkelsen, men Volkswagen dominerar ändå sett till antal. 

Den tyska tillverkaren tog hem segern i hela tre kategorier. Modellen Arteon vann i segmentet för premiumbilar, T-Roc i den för småsuvar och Polio i kategorin supermini. 

 

Här krocktestas Volvo XC60

https://www.youtube.com/watch?v=-XfkkABFrOM