Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 29 jun 2018 09:38

Volvos ägare: Vi skadas av Trumps handelskrig

Geelys ägare Li Shufu.

Geelys ägare Li Shufu.

1/2

Foto: LARRY LEUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Donald Trump.

USA:s president Donald Trump.

2/2

Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Bilvärlden protesterar kraftigt mot Donald Trumps förslag om att införa kraftiga tullar på importerade bilar.

Volvo-ägaren Li Shufu menar att såväl Volvo som Geely kommer att skadas om det införs handelshinder.

– Bilkunderna kommer att bli lidande, säger Li Shufu.

Flera av tillverkare av bilar och motorcyklar gör gemensam sak i sina protester mot Donald Trumps försök att införa tullar och importavgifter på bilar. Enligt flera bedömare är de planerade avgifterna många gånger större än avgifter på aluminium och metaller som redan införts.

Ett handelskrig mellan USA och EU samt USA och Kina skulle kosta så gott som alla biltillverkare mycket pengar då även bilar som byggs i USA innehåller delar från länder utanför USA. Underleverantörer runtom i världen gör gemensam sak med biltillverkarna och protesterar mot Donald Trump.

I USA har motorcykeltillverkaren Harley-Davidson sagt att de flyttar tillverkning bort från USA för att undvika EU:s strafftullar. EU:s handelsminister Cecilia Malmström har försvarat tullarna på motorcyklar från USA med att det är ett direkt svar på Trumps politik. Malmströms taktik är att slå mot politiska symboler och mot områden där Trump har ett starkt stöd.

LÄS MER: Nya mätmetoder skapar kaos i bilvärlden 

Li Shufu kritisk

Volvo öppnade nyligen sin nya bilfabrik i USA och Volvos vd Håkan Samuelsson sa då att han är för frihandel men att tullarna måste bli rättvisa åt båda håll. Samuelsson vill se en allmän sänkning av handelshinder – i alla riktningar.

Nu säger Samuelssons chef, Volvos ägare Li Shufu, att såväl Volvo som Geely kommer att skadas av ett handelskrig.

– Kunderna kommer att drabbas av högre kostnader och tillverkarna kommer att tvingas bygga fabriker på varje marknad för att undvika tullavgifter, säger Li Shufu till branschtidningen Automotive News.

– Det är dåligt för kinesiska biltillverkare som USA inför avgifter på bilar från Kina. Men det kommer också att skada Volvo när Kina inför motsvarande avgifter för bilar som tillverkats i USA.

LÄS MER: Volvos vd om satsningen i USA 

Början på en ny kris

Li Shufu menar att bilindustrin blivit global och att alla avgifter kommer att drabba kunderna i form av högre pris på bilar.

Linda Hasenfratz, vd för den kanadensiska underleverantören, Linamar Corp, säger att ett handelskrig med tullar på bilar är början till en "ekonomisk katastrof". De högre priserna kommer att dämpa marknaden och skapa en finanskris värre än den vi såg 2009.