Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 24 nov 2016 10:29

Volvos 90-serie är värd en ny finalplats

Världens säkraste bil platsar förstås i finalen. Volvo har en förarmiljö som inte är långt efter Mercedes och utmärkta köregenskaper.

Världens säkraste bil platsar förstås i finalen. Volvo har en förarmiljö som inte är långt efter Mercedes och utmärkta köregenskaper.

Foto: Volvo

Volvo V90 mot Mercedes E-klass och Tesla Model X.

Det finns gott om premiumbilar bland de det snackas om inför Car of The Year 2017.

Alla 58 i juryn har röstat fram sina sju finalister och så här röstade jag.

Alla former av drivmedel och alla typer av bilar fanns med på listan över de bilar som vi fick rösta på i Car of The Year 2017. 58 jurymedlemmar, varav endast tre från Sverige, finns med i juryn och årets startfält är både jämnare och spretigare än på många år.

Det finns ingen tydlig favorit och jag tror att finalrösterna kommer att spridas mellan flera olika bilar och biltyper.

Enkelt att plocka ut 4 favoriter

För egen del hade jag rätt lätt för att plocka ut fyra bilar jag vill se i finalen, nämligen de här:

Alfa Romeo Giulia

Jag var tveksam till modellen som skulle rädda Alfa Romeo. Men under testveckan i Danmark blev jag övertygad om att det här är en riktig pärla. Köregenskaperna är så bra att jag körde runt med ett leende.

Citroën C3

Och på tal om rolig bil. Inte alls på samma sätt som Giulia men ändå ett så klokt och väl genomfört koncept, in i minsta detalj.

Mercedes E-klass

Jag älskar förarmiljön i nya E-klass. Så vackert och väl genomfört. Integrerat och smart. E-klass har också den allra bästa autobromsen och flera smarta funktioner. Instrumenteringen är en ny standard som många kommer att kopiera.

Volvo S/V90

Världens säkraste bil platsar förstås i finalen. Volvo har en förarmiljö som inte är långt efter Mercedes och utmärkta köregenskaper.

HELA LISTAN: Här är alla bilarna som kan gå till final

Sista 3 bilarna inte självklara val

Efter de här fyra blir det klart svårare. Under testveckan i Danmark plockade jag fram tio favoriter och det gällde alltså att välja ytterligare tre av de sex som återstod från det gänget. Mitt val efter mycket funderande blev det här:

Kia Niro

Jag måste gilla att Kia vågar skapa en helt ny typ av bil och de har byggt en hybriddrivlina som verkligen fungerar bra på alla sätt. Enkel och tydlig säkerhetsteknik. Närmast att ta den här platsen var Nissan fina Micra.

Hyundai Ioniq

Tesla Model X var förstås snackisen i startfältet men Ioniq representerar den ny tidens bil med alla tre formerna av elektrifierad drivlina. Närmaste konkurrent här var Peugeot 3008 med den nya innovativa i-cockpit.

Audi Q2

Helheten, biltypen och kvalitetskänslan vägde över till Audis fördel i en mycket jämn match mot syskonet Seat Ateca.

Där har ni mina sju finalister i Car of The Year 2017. Nu ska det bli mycket spännande att se hur mina kollegor röstade och på måndag vet vi vilka bilar som gick till final. Om jag ska ge mig på att gissa så tror jag att Skoda Kodiaq har en väldigt bra chans att bli en av de sju, trots att den inte fick min röst.