Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 5 sep 2018 12:30

Volvo visar självkörande elbil – kan köra dig sovande

1/15

Foto: VOLVO CARS

2/15

Foto: VOLVO CARS

3/15

Foto: VOLVO CARS

4/15

Foto: VOLVO CARS

5/15

Foto: VOLVO CARS

6/15

Foto: VOLVO CARS

7/15

Foto: VOLVO CARS

8/15

Foto: VOLVO CARS

9/15

Foto: VOLVO CARS

10/15

Foto: VOLVO CARS

11/15

Foto: VOLVO CARS

12/15

Foto: VOLVO CARS

13/15

Foto: VOLVO CARS

14/15

Foto: VOLVO CARS

15/15

Foto: VOLVO CARS

GÖTEBORG. Volvo ser långt in i framtiden och vill utmana SAS om inrikesresorna.

Konceptet 360c ska vara självkörande, eldriven och ta dig bekvämt från dörr till dörr.

Och du ska kunna jobba eller till och med sova under tiden.

Skulle du våga sova i din självkörande bil?

Tack för din röst!

Skulle du våga sova i din självkörande bil?

Självkörande transportbilar ska utmana tåg- och bussresor i storstäderna. Flera tillverkare storsatsar på eldrivna transportbilar för gods och personer.

Volvo ser lite längre än så. I ett helt nytt koncept, döpt till 360c, ser Volvo att personbilen ska kunna bli ett alternativ även till inrikesflyg.

Volvo skriver i sin egen beskrivning att med en självkörande och bekväm bil så slipper resenären långa köer, säkerhetskontroller och trånga flygplan. I stället kan resenären njuta av sin egen förstaklassmiljö och passa på att arbeta eller slappna av.

LÄS ÄVEN: Med 360c närmar sig Volvo och Mercedes varandra

Volvo 360c har sovkupé men ingen ratt

– Att ta inrikesflyget känns som en bra idé när du köper din biljett, men är det i själva verket inte. 360c representerar vad som kan komma att omdefiniera branschen, säger Mårten Levenstam, affärsstrategichef på Volvo.

– Sovkupén låter dig njuta av en tyst resa i första klass natten igenom och där du vaknar upp utvilad på din destination. Det skulle kunna göra det möjligt för oss att konkurrera med världens ledande flygplanstillverkare, fortsätter han.

360c-bilen saknar förare och den är alltså helt självkörande enligt det som bilindustrin kallas Level 5. 

LÄS ÄVEN: Volvo drar med sig Geely till rekordresultat 

Fyra miljöer för passagerarna

Att bilen saknar förare och ratt – och inte behöver köras – öppnar nya möjligheter för ny design av interiören. I kupén ska du kunna sova, slappna av, arbeta eller konferera med andra.

Volvo visade upp fyra olika miljöer i sin 360c: sovplats, mobilt kontor, vardagsrum och en plats för nöjen.

Volvo hoppas att självkörande bilar ska öppna dörren till nya marknader och inte minst då även långresor inrikes.

Enligt Volvos vd Håkan Samuelsson kommer de självkörande bilarna att förändra bilindustrin i grunden. En förändring som Volvo enligt Samuelsson kan tjäna pengar på.

– Och Volvo borde leda den förändringen. Autonom körning kommer att göra att vi kan ta nästa stora steg när det gäller säkerheten, men också öppna upp för nya spännande affärsmodeller och göra att konsumenterna kan ägna tiden de tillbringar i bilen till det de vill göra, säger han.

LÄS ÄVEN: ”Framtidens stora bilfråga är trängseln – inte miljön”

Planen är att 360c ska förbättra människors vardag

Volvo pekar ut resor på cirka 30 mil som de som mest kommer att påverkas av självkörande bilar. Men bilarna kommer också att i grunden förändra vårt sätt att resa – både långa och korta sträckor.

– Autonoma fordonskoncept har en tendens att bli en uppvisning i teknik snarare än en vision för hur människor använder den. Men Volvo är ett varumärke som sätter människan i centrum. Vi fokuserar på våra kunders vardag och hur vi kan göra den bättre. 360c är nästa iteration av denna strategi, säger Robin Page, designchef på Volvo.

Och Volvo menar att den nya konceptbilen är ett första, men medvetet steg för att bredda diskussionen kring just självkörande bilars potential att förändra vårt samhälle i grunden.

– När bröderna Wright lyfte mot himlen 1903 hade de ingen aning om hur moderna flygresor skulle komma att se ut. Vi vet inte hur framtiden för autonom körning ser ut, men det kommer att få stor inverkan på hur människor reser, hur vi designar våra städer och hur vi använder infrastruktur. Vi ser på 360c som en konversationsstartare, där vi kommer att få fler idéer och svar i takt med att vi lär oss mer, säger Mårten Levenstam.

LÄS ÄVEN: Här är 10 bästa bilklippen just nu – bland annat Volvo V90