Volvo V90 får bästa polisbetyget någonsin

Bered dig på att se Volvo V90 i polisfärger väldigt snart - den har nämligen fått högsta betyget någonsin av den svenska ordningsmakten.

Bedömning i testprotokollet: "Provningen kan inte resultera i annat än maximal utdelningspoäng."

En polisbil behöver klara extremt hårda påfrestningar i vardagen och därför är också de tester, som potentiella polisbilar körs i, mycket tuffa.

Senast i raden att utsättas för polisens omfattande prov är Volvo V90 – och resultatet blev extremt bra. Faktum är att ingen annan personbil fått högre betyg!

I snitt fick V90 9,2 poäng av 10 möjliga.

– Detta känns fantastiskt roligt för oss. Att uppnå så höga poäng i en så pass tuff utvärdering som svensk polis genomfört är ett erkännande för att vi levererar en konkurrenskraftig polisbil, säger Stephan Green, marknadsdirektör på Volvo Car Special Products.

Polistesterna görs på Volvos provbana i Hällered utanför Borås och där ingår prov av bromsar, konbana, undanmanöverprov, broms med undanmanöver och simulerad utryckningskörning.

Just den här gången var det nollgradigt, snö i luften och halt underlag.


V90 gör det "overkligt enkelt"

Det verkliga testet var den simulerade utryckningskörningen, i hastigheter upp mot 220 km/h. I testprotokollet för det eldprovet står:

"Den samlade bedömningen är att det är svårt att hitta brister överhuvudtaget. Chassi, styrning, fjädring, antisladdsystem och drivlina uppträder exemplariskt. Hastiga filbyten i mycket höga hastigheter känns nästan overkligt enkla, bilen gör som den blir tillsagd och bara 'ruskar' av sig sidokrafterna utan att protestera det allra minsta. Provningen kan sammantaget inte annat än resultera i maximal utdelningspoäng.”


LÄS MER: BMW i8 – en polisbil att drömma om


Volvo har ju alltid varit en favorit hos den svenska polisen och XC90 hade det tidigare toppbetyget (9,0) men det slås alltså nu.

– Vi lyssnar noga på de krav som polisen ställer på oss. Redan 1929 började Volvo leverera polisbilar till svensk polis och sedan dess har det funnits ett stort antal varianter av polisbilar, ofta baserade på herrgårdsvagnar, säger Stephan Green.

Polisversionen av V90 har ett extra kraftigt chassi, förstärkta bromsar och en hel del specialutrustning – och det tar en dryg vecka i Torslanda att konvertera en vanlig V90 till polisbil.

De första V90-polisbilarna kommer rulla på de svenska vägarna under våren 2017 och fler länder väntas följa efter.

LÄS ÄVEN: Polisbilen som ska gå hem hos ungdomarna

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons:
Annons: