Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 26 jun 2017 13:17

Volvo tredje sämsta märke i kvalitetsundersökning

Volvo tillhör de bilmärken som förbättrat sig mest.

Men trots det återfinns Volvo i botten av J.D Powers årliga undersökning.

Kia toppar för andra året i rad.

Fiat och Jaguar. Det är de två märken som återfinns bakom Volvo i amerikanska J.D Powers årliga undersökning. Hela branschen har förbättrat sina resultat och Volvo tillhör de märken som förbättrat sig allra mest. Men det är fortfarande en bit kvar till genomsnittet.

Volvo får 134 poäng jämfört med sämsta märket Fiats 163 poäng och bästa märket, Kias 72 poäng. Genomsnittet ligger på 97 poäng och runt det strecket återfinns Toyota och Lexus. 

För Volvo kommer resultatet som en dålig nyhet inför den viktiga lanseringen av XC60 i Nordamerika. XC60 måste bli en succé för att Volvo ska fortsätta växa och nå målet på 800 000 sålda bilar per år före 2020.

Kia toppar för andra året i rad med systermärket Genesis på andra plats och Porsche på tredje. Toppmodeller från Kia är Cadenza, Forte, Niro, Sorento och Soul.

Trots dieselskandalen återfinns Volkswagen på den övre halvan med 93 poäng.

Kvalitetsundersökningen visar att bilkunderna klagar allt mer på displayer och kontroller och att de flesta klagomålen rör ljudsystem och kommunikation, adaptiv farthållare, autobroms och filkörningsassistent.

Enligt J.D Powers är det fler saker på bilarna som kan gå sönder men det är färre saker som faktiskt går sönder. Det förklarar det genomgående bättre resultatet för bilbranschen som helhet.