Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 20 jun 2018 12:10

Här inviger Volvo sin första fabrik i USA

Fabriken i Charleston, South Carolina.

Fabriken i Charleston, South Carolina.

1/2

Foto: VOLVO CARS

Än så länge finns inga bilder som visar hela Volvo S60.

Än så länge finns inga bilder som visar hela Volvo S60.

2/2

Foto: VOLVO CARS

I dag inviger Volvo en toppmodern fabrik i Charleston, South Carolina. Där ska nya S60 börja tillverkas, och från och med 2021 ska även XC90 byggas i USA.

– Anläggningen i Charleston etablerar USA som vår tredje hemmamarknad, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande

”Bygg där du säljer” är ledorden för Volvo Cars, som i dag har fabriker i Europa, Kina, Indien och Malaysia. Med etableringen i USA innebär det att Volvo nu tillverkar bilar på alla sina tre stora marknader: Europa, Nordamerika och Asien.

– Sedansegmentet och SPA-plattformens bevisade förmåga att öka lönsamheten erbjuder betydande tillväxtmöjligheter för Volvo Cars i USA och globalt, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande. SPA står för Scaleable Product Architecture, den teknik som fabriken byggts med.

Bilarna som ska byggas på fabriken, S60 och XC90, är båda avsedda att säljas både i USA och internationellt. Fabriken har kostat Volvo närmare 10 miljarder kronor och ska anställa cirka 4000 personer under de kommande åren.

LÄS MER: Här smygvisar Volvo den nya bilen S60

Fabriken i Charleston ska kunna producera 150 000 bilar

När fabriken nått full kapacitet ska den producera 150 000 bilar om året. Som Volvo tidigare meddelat kommer alla företages bilar från och med 2019 vara elektrifierade, och alla bilar som byggs vid fabriken i Charleston kommer att vara plug-in hybrider eller rena elbilar.

– Vår amerikanska verksamhet går bra, våra bilar har vunnit prestigefyllda utmärkelser och den nya anläggningen i South Carolina kommer att bli en stor tillgång för såväl Volvo Cars som lokalsamhället, säger Anders Gustafsson, vd för Volvo Car USA.

Under 2017 var det en svag försäljning i USA som höll tillbaka Volvo Cars försäljningssiffror från rekordnivåer. Men den senaste kvartalsrapporten, den första för 2018, visar att försäljningen i USA ökat med 23 procent jämfört med föregående år. XC90, som snart börjar byggas i Charleston, var under det första kvartalet 2018 Volvos näst mest sålda bil efter XC60.

LÄS MER: Volvos succékvartal – sålde totalt 147 000 bilar