Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 14 maj 2019 14:15

Volvo gör sig av med hundratals anställda

Foto: HENRIK JANSSON

Volvos försäljning ökar men vinstmarginalen är fortfarande inte tillräckligt bra.

Bland annat därför kan flera hundra personer tvingas att lämna.

Samtidigt storsatsar koncernsyskonet Lotus som anställer och bygger nytt utvecklingscentrum.

Geely-koncernen växer och byggs om. I Sverige uppges Volvo, enligt uppgifter från Sveriges Radio, göra sig av med flera hundra anställda. Volvo Cars har inte bekräftat uppgifterna men säger:

– Som ett växande företag tittar vi hela tiden på våra kostnader.

Enligt en talesperson från Volvo Cars berörs inte personal som är direkt involverade i produktionen av några besparingar. De pågående diskussionerna mellan USA, Kina och EU om eventuella tullar och handelshinder påverkar hela bilbranschen och kan komma att tvinga fram ytterligare besparingar.

Volvos plan var att bygga modellen S90 i Kina och skeppa den till övriga världen. S60 ska byggas i USA för export till Europa och Kina. Men tullar kan stätta stopp för de planerna och tvinga fram förändringar. SPA-bilar kan byggas i olika fabriker men produktionen måste säkras med hjälp av underleverantörer och rätt verktyg. 

LÄS MER: Storsatsning på ny jättesuv 

Vinstmarginalen för låg

När räkenskapsåret 2018 summerades var Volvos ledning inte nöjt med vinstmarginalen som låg under den för konkurrerande premiummärken. Den låga marginalen kommer att sjunka ytterligare om det blir dyrare att bygga och transportera nya bilar till handlarna. Och trots ökad försäljning under årets första kvartal ligger vinstmarginalen fortfarande för lågt.

Men om Volvo Cars har det kämpigt finns det andra inom Geely-koncernen som sjuder av liv och utveckling. Sportbilstillverkaren Lotus, som köptes av Geely för två år sedan, ska utveckla en egen ny plattform och öka försäljningen till 5 000 bilar per år. För att klara det har Geely lagt en investeringsplan liknande den som gjordes för Volvo för åtta år sedan. 

Lotus ska bygga ett nytt utvecklingscenter i Norfolk, England, samt en monteringsfabrik i Wuhan, Kina, där Lotus-bilarna ska byggas. Det blir Lotus allra första bilfabrik utanför Storbritannien.