Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gamla XC60 fortfarande Volvos storsäljare

Gamla XC60 är Volvos bästsäljare globalt.
Foto: DAVID JAKOBSSON

Volvo rullar stadigt mot ett nytt rekordår.

Plus 12,2 procent i maj och uppåt på de flesta marknaderna.

2017 är det bara USA som visar röda siffror.

Volvo siktar på 800 000 sålda bilar senast 2020 och för att klara det måste det snabbt bli ordentlig fart på försäljningen av dagens modeller. Volvo har precis också visat sin nya modell XC60 och senare i höst breddas modellprogrammet med en ny XC40.

I maj ökade Volvo sin försäljning med 12,2 procent jämfört med samma månad förra året. Volvo sålde totalt 47 247 bilar under månaden och hittills i år har Volvo ökat sin försäljning med 8,9 procent. Samtliga regioner visade plussiffror för maj men Volvo släpar på ett totalt minus för 2017 på 4,5 procent i USA. Det gör att Amerika-regionen är den enda som visar röda siffror för de första fem månaderna, minus 2,7 procent.

LÄS MER: Volvo har mest omtyckta vd:n 

XC60 bästsäljaren

I USA är det fortfarande XC90 som säljer allra bäst med XC60 som tvåa. Globalt är ändå XC60 bästsäljaren. Även V40 CrossCountry placerar sig bra på listan över Volvos mest sålda modeller.

I Sverige går det också bra för Volvo – och för bilbranschen i stort. Maj månad var den hittills bästa maj enligt branschorganisationen BilSweden med plus 2,5 procent jämfört med samma månad förra året. Hittills i år har försäljningen ökat med 2,6 procent och blir det inget större ras under hösten kan det bli ett nytt rekordår i Sverige med över 370 000 sålda bilar.

LÄS MER: Efter köpet av Lotus – nu hyllar alla Volvo-ägaren Li Shufu

90-serien går bra i Sverige 

I Sverige är det Volvos 90-serie som säljer allra bäst med 9 793 sålda bilar hittills i år. XC60 är tvåa på listan med 9 310 sålda bilar och 2016 års mest sålda bil, VW Golf, är trea med 7 587 sålda bilar.

Volvo har därmed stärkt sin position som marknadsledande i Sverige med totalt fyra modeller bland de sex mest sålda bilarna. Tio-i-topp hittills i år består av Volvo S/V90, Volvo XC60, VW Golf, Volvo S/V60, VW Passat, Volvo V40, VW Tiguan, BMW 5-serie, Toyota Auris och Nissan Qashqai.

Volvo landar på en marknadsandel i Sverige på över 20 procent före VW:s 14,49 procent. Det är som vanligt en tuff kamp om tredjeplatsen mellan BMW, Toyota, Kia och Audi. Mercedes kan med en stark höst också blanda sig i den kampen.

Annons:
Annons: