Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 14 feb 2019 13:17

Volvo får bottenbetyg i stor kvalitetsranking

Volvo får inget vidare betyg när J.D. Power sammanställer hur många problem de amerikanska ägarna upplever.

Volvo får inget vidare betyg när J.D. Power sammanställer hur många problem de amerikanska ägarna upplever.

1/3

Foto: Volvo Cars

Högst betyg får det japanska märket Lexus.

Högst betyg får det japanska märket Lexus.

2/3

Foto: Lexus

Bilmärken och hur många fel ägarna rapporterar per 100 bilar.

Bilmärken och hur många fel ägarna rapporterar per 100 bilar.

3/3

Foto: J.D. Power

Amerikanska J.D. Power har rankat bilmärkena efter hur många problem ägarna upplever i snitt.

Toppar gör återigen japanska Lexus. 

Men för Volvo blir det inte lika rolig läsning. Den svenska tillverkaren hamnar på plats tre – om man räknar från botten.

För åttonde året i rad toppar japanska Lexus J.D. Powers pålitlighetsindex ”U.S. Vehicle Dependability Study” som baseras på amerikanska bilägares utlåtande om pålitligheten hos tre år gamla bilar som de haft i sin ägo sedan de var nya (det vill säga sedan 2016). Rankingen sorteras på antal upplevda problem per 100 bilar, baserat på 32 952 bilägares svar.

Lexus har alltså lyckats försvara sin topposition trots att de i jämförelse med i fjol har ett sämre resultat – 106 upplevda problem i stället för fjolårets 99 problem per 100 bilar.

Bilarna blir allt bättre

Toyota och framför allt Porsche brukar ligga strax bakom Lexus, och så även i år. I 2019 års studie är det dött lopp mellan de båda biltillverkarna med 108 problem per 100 bilar.

En tydlig trend under flera år är att medelbilens pålitlighet blir allt bättre. 2017 låg medelbilen på 156 problem, 2018 på 142 problem och i år – 2019 – på 136 problem per 100 bilar. Trenden är alltså rejält positiv.

LÄS MER: Varningen: Många bilar från Volvo riskerar dyrt fel 

Volvo sjunker som en sten

Ur svenskt perspektiv är inte allt lika positivt. Volvo går nämligen tvärtemot trenden i industrin med färre problem med bilarna och därmed högre pålitlighet, enligt den amerikanska studien av J.D. Power.

2017 låg Volvo något bättre än medelbilen med 154 problem per 100 bilar. 2018 hade Volvo ökat till 162 problem per 100 bilar och landade därför långt under medelbilen, men ändå en bra bit från absoluta botten.

I år redovisas Volvo med, i sammanhanget, enorma 204 upplevda problem per 100 bilar vilket ger märket rejäl bottenkänning. Endast Land Rover och Fiat klassas som sämre än Volvo med 221 respektive 249 problem per 100 bilar.

LÄS MER: Här är de hemliga bilarna – spionbilder du inte borde få se 

”Masstillverkning bättre än premium”

En slutsats som J.D. Power drar efter årets studie är att masstillverkarna har högre pålitlighet än de som tillverkar så kallade premiumbilar. Det är första året som det händer. 

Ägarna till bilarna som byggs i större volymer upplever i snitt 135 problem per 100 bilar medan motsvarande siffra för ägare till premiumbilar är 141.