Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 20 aug 2019 09:30

Volvo drar drastiskt ner på sina bytesintervaller

Foto: TEKNIKENS VÄRLD

De hade tidigare en bytesintervalltid på hela 24 000 mil. Men nu meddelar Volvo att de ska nära halvera den. Samtliga bilar från årgång 2014 kommer påverkas av de nya intervallerna. 

Volvo justerar bytesintervall för remmar (kamrem och multirem) drastiskt – från 24 000 till 15 000 mil för dieselmotorn D4204TX. Det är Motormagasinet som har tagit del av information som gått ut till verkstäder, bland annat i Sverige.

Ändringen rör varianterna D2, D3, D4 och D5 och modellerna V70, S80, V60, S60, XC60 och V40 tillverkade från 2014 framåt.

Pressansvarige Annika Bjerstaf bekräftar ändringen för Teknikens Värld.

– Bakgrunden till bytet ska ses om en förebyggande åtgärd. Intervallet ändras för att säkerställa att motorn inte skadas längre fram på grund av ett kamremsbrott. Ägarna till bilarna ska kunna känna trygghet och säkerhet med sin bil, meddelar hon och understryker att de kunder som har tecknat ett serviceavtal med sin Volvoverkstad får det nya bytesintervallet ”på köpet”.

LÄS MER: Efter dieselgate: Daimler kan tvingas böta en miljard euro

Inte de enda som kortar tiden för byten

– I bilens instruktionsbok, ett viktigt dokument att hålla sig uppdaterad på, skriver vi också att vi som tillverkare förbehåller oss rätten att göra ändringar i till exempelvis intervall. Görs en sådan ändring har vi som tillverkare inte skyldighet att i förväg meddela detta enligt gällande lagstiftning. Dock har vi full förståelse för att man som kund kan uppleva detta mindre positivt. Men som sagt skälet är att trygga fortsatt hög kvalitet och funktion på bilarna, förtydligar Annika Bjerstaf.

Intervalltiden på 24 000 mil var bland de längsta på marknaden och Volvo är inte enda biltillverkare som kortar tiden för byten.