Volvo Cars nya affärsplan: Fler elbilar och självkörande

Hälften av Volvos bilar som säljs år 2025 ska vara elbilar, enligt vd Håkan Samuelsson.
Foto: FREDRIK SANDBERG
Volvo XC40 är planerad att komma som elbil 2019.
Foto: VOLVO

800 000 sålda bilar före 2020.

Det har i flera år varit Volvo Cars stora målsättning.

Men nu har Volvo pekat ut riktingen och satt målen till 2025.

Då handlar det om elbilar och självkörande fordon.

Volvo säljer bilar som aldrig förr. Försäljningssiffrorna för maj 2018 pekar på att Volvo når en ny drömgräns i december och räknar in över 600 000 sålda bilar under året.

Volvo Cars tjänar också pengar och går mot en rekordvinst för första halvåret.

Men i bilvärlden går det inte att vara nöjd. Volvo arbetar med en ny teknisk plattform för nästa generation av bilar. Volvo har i den tagit beslut om att erbjuda elektrifiering till samtliga sina modeller och att inga nya Volvobilar som visas efter 2018 ska ha en dieselmotor. 

Nu har också Volvo tagit några viktiga principbeslut om hur företaget ska tjäna pengar i framtiden och vilka bilar som ska byggas.

Den nya affärsplanen gäller till och med mitten av 2020-talet, det vill säga under de kommande sju till åtta åren.

LÄS MER: Rea på flera Volvomodeller just nu 

Volvo ska sälja närmare 700 000 elbilar om sju år

Volvo Cars vill bygga en affärsrelation med över fem miljoner kunder. De ska göra det med hjälp av elbilar, självkörande bilar, bildelning och flera partners. Volvo ska också dra nytta av delning av teknik och utveckling med sina egna koncernsyskon och framför allt elbilsföretaget Polestar samt det nya bilmärket Lynk & Co, som Volvo deläger till 30 procent.

Volvos vd Håkan Samuelsson har lagt ribban högt för de kommande elbilarna och för självkörande bilar. Hälften av Volvos hela försäljning av bilar i mitten av 2020-talet ska vara elbilar. Det pekar mot en kraftigt ökad volym och att Volvo ska sälja närmare 700 000 elbilar om sju, åtta år. 

Hälften av bilarna ska gå till Volvo-prenumeranter

LÄS MER: Vi testar elbilen Jaguar I-Pace 

En tredjedel av alla bilar som säljs vid den tidpunkten ska vara självkörande och hälften av alla bilar som säljs ska gå till prenumeranter.

– Våra kunders förväntningar förändras snabbt. Det betyder att Volvo Cars också behöver förändras snabbt. De här initiativen betyder att Volvo kommer att gå ifrån att vara bara en ren biltillverkare till att bli ett företag som erbjuder kunderna en helhetslösning, säger Volvos vd Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande från Volvo Cars.

LÄS MER: Så mycket sålde Volvo i maj – populäraste modellerna 

Annons:
Annons: