Volvo Cars får svenska ägare

Det är AMF, Folksam och Första AP-fonden som köper in sig i Volvo Cars.
Foto: Volvo Cars
Foto: Henrik Isaksson/Piniro / /IBL

Volvo Cars får återigen svenskar bland ägarna.

Det är bolagen AMF, Första AP-fonden och Folksam som nu köper in sig i personbilstillverkaren till ett värde av fem miljarder kronor.

Sedan 2010 har Volvo Cars varit ägt av kinesiska Geely. Men nu får personbilstillverkaren alltså återigen svenska ägare – i alla fall delvis.

På tisdagsmorgonen bekräftar Volvo Cars att Första AP-fonden, AMF och Folksam köper preferensaktier i bolaget till ett värde av 5 miljarder kronor.

Volvo går mot en börsnotering

Köpet betyder inte bara att personbilstillverkaren får svenskar bland ägarna – det är också ytterligare ett steg mot att Volvo Cars börsnoteras. I pressmeddelandet från Volvo Cars kan man läsa att de preferensaktier som de tre bolagen köpt kan konverteras till listade aktier i framtiden, men hur eller när det skulle kunna ske håller man fortfarande på.

Enligt uppgifter till Dagens Industri planerar tillverkaren att göra sitt intåg på börsen under 2017. Det är uppgifter som stöds av faktumet att Första AP-fondens policy om att bara köpa aktier eller andelar i företag som avses bli noterade vid en börs eller annan reglerad marknad inom ett år.

■ LÄS MER: Bilduellen: Volvo XC90 mot Audi Q7

"Lovande framtidsutsikter"

AMF uppger på sin hemsida att pensionsbolagets investering i Volvo Cars uppgår till 2,5 miljarder kronor.

– Bilden som framträder imponerar. Volvo Cars är i dag ett välskött och lönsamt bolag med en robust tillväxtsstrategi och lovande framtidsutsikter, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig AMF.

Folksams del i investering är cirka en miljard kronor.

– Volvo Cars har en stark profil som andas säkerhet och innovation, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv. Förutom att investeringen i sig är attraktiv för Folksamgruppen, så matchar företagets profil vår egen på ett fint sätt, säger Michael Kjeller, chef för Folksamgruppens kapitalförvaltning.

■ LÄS MER: Volvos vd: Så löser vi kvalitetsproblemen

Annons:
Annons: